Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

A narancslé károsabb, mint a fogfehérítők

Az Eastman Institute for Oral Health kutatócég kiderítette, hogy a savas gyümölcslevek, mint például a narancslé sokkal károsabb a fogakra, mint egyes fogfehérítők használata. A kutatásban rést vett Dr. Yan Fang Ren is, aki a fehérítőket vizsgáltra, arra a megállapításra jutott, hogy a fehérítőkben található hidrogén-peroxid, ami csak 6 %-os, jelentéktelen hatású fogászati szempontból.

 
A kutatás során leegyszerűsítve arra jutottak, hogy a narancslé a fogzománc keménységét teszi tönkre, és emellett még egyenetlenné is válik.

Egy innovatív mikroszkóppal, mely vertikális szkennelésre is képes, a kutatók komoly részletességgel láthatták a fogfelszínt. Megállapították, hogy a narancslében található sav gyakorlatilag elmossa a fogakat erejénél fogva, és a fogzománcot, illetve annak keménységét 84 %-al csökkentette.

A fogfehérítőkkel kapcsolatban nem fedeztek fel hasonló dolgot. A baj az, hogy ilyen savas üdítők fogyasztásakor, mint a narancslé gyengül a fogzománc, ami végső soron gyorsabban vezet fogszuvasodáshoz. Sajnos a legtöbb üdítő ilyen, de a kísérlet során felhasznált narancslé különösen nagy erózióra képes, tette hozzá Dr. Ren. A cél a fogak eróziójának kutatásakor, hogy itt is, mint a fogászat más területén, a preventív kezeléseket tudjanak bevezetni. Jelenleg még nincs kimondott eszköz az erózió megfékezésére, de a fogász azért annyit elárult, hogy a fluoridnak komoly szerepe lehet.

A fogyasztóknak azt tanácsolja, hogy a fogyasztásnál figyeljenek oda erre, ugyani minél tovább érintkezik fogunk savas üdítőkkel, annál valószínűbb, és erősebb az erózió. Nem tanácsolja tehát, hogy hosszú percekig fogyasszunk üdítőket, energiaitalokat.

Dr. Ren elmondta, hogy a szájápolásnak különösen fontos jelentősége van, kiemelte a fluoridos fogmosást legalább napi kétszer, és évente egy fluoridos kezelést ajánl mindenkinek a fogorvosnál.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.