Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

data-ad-format="auto" data-full-width-responsive="true">

Kis röntgen

A kis röntgennel egy, esetleg néhány fogat lehet megfigyelni. Lehetőség van arra, hogy segítségével megfigyeljenek fogszuvasodásokat, valamint a gyökércsúcs körüli folyamatok, és a gyökérkezelések ellenőrzésére is alkalmas.

A panoráma röntgenről

Segítségével jól áttekinthető képet lehet kapni az összes fogról, magáról az állcsontról, pl. annak vastagságáról, az arcütegről, és az ízületekről egyaránt. A tervezésben lehet komoly segítségére a fogorvosnak.

Dentálhigiéniás kezelés folyamata

Másképpen professzionális fogtisztításnak is hívják, melynek lényege, hogy a fogakra tapadt szennyeződéseket a fogkővel együtt eltávolítják. A fogkő, amellett, hogy nem túl esztétikus, alapja lehet a fogágy betegségnek is. A több éven keresztül felhalmozódott fogkő egy idő után fogvesztést eredményez, hiszen a fog tartószerkezete elpusztul. A szájhigiéniás kezelés alkalmával a fogkövet ultrahangos módszerrel eltávolítják, majd polírozzák a felületet.

A parodontológiai kezelésekről

A fogágybetegségek kialakulása visszavezethető genetikai tényezőkre is, de a leggyakoribb oka a rossz szájhigiénia, ami miatt ínygyulladás alakul ki. A gyulladás érintheti az ínyt, ebben az esetben vörössé válik, és vérzik, fájdalommal jár. Ha előrehaladott megbetegedésről beszélünk, akkor a fogágyat is érintheti, ún. tasak alakul ki, majd a csontpusztulás miatt meglazulnak fogak. A kezelés során kulcsfontosságú a dentálhigiéniás kezelés, és a tasakok tisztítása, majd fertőtlenítése. Ha súlyosabb eset alakul ki, akkor sebészeti beavatkozásra is sor kerülhet, valamint a lazább fogak sínezésére is. A fogíny sorvadása kialakulhat a nem megfelelő fogmosás miatt, ekkor az íny visszahúzódik, szabad fognyak alakul ki, és a fog érzékeny lesz. Konzervatív kezelése speciális fogkrémek, tömések, ecsetelések útján történik, időnként sebészeti beavatkozás is szükségessé válhat.

Konzerváló fogászati kezelések lehetőségei

-       fogászati tömés: A fogmegtartó kezelések egyike, aminek az a célja, hogy a fog koronáját, és gyökerét megmentsék. A korábbi amalgám töméseket a technika előrehaladásával egyre inkább felváltják az esztétikai tömések.
-       Esztétikus fogászati tömés: Kozmetikai eredményt lehet elérni alkalmazásával, sokféle színárnyalat kerül forgalomba, színskála segít a fogorvosnak a döntés meghozatalában.

A fog eltávolítása

A foghúzás nem más, mint a fognak vagy fogaknak az eltávolítása a fogágyból.

Történhet:

-       egyszerű úton, amikor a fogászati szakember egy fogóval eltávolítja a fogat. Ebben az esetben a fog koronájához könnyű hozzáférni.
-       sebészeti úton, ami jellemzően a bölcsességfogak eltávolítás esetén alkalmazzák.

 

 ©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.