Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

data-ad-format="auto" data-full-width-responsive="true">

Fogpótlás, csiszolás

A legújabb felmérések, tapasztalatok azt igazolják, hogy az emberek többsége már elveszít néhány maradó fogat fiatal korában is. Az első ilyen alkalommal sokan teszik fel maguknak a kérdést, hogy vajon hogyan lehet ezt majd pótolni, és mennyire fog majd hiányozni az elveszített fog.

Mindenki számára ismert tények azok az egészségügyi és esztétikai megközelítések, ami miatt egy foghiányban küszködő páciens úgy dönt, hogy fogpótlást készíttet. A fogorvosok sokszor rosszul közelítik meg az eseményt, hiszen olyan kellemetlen szavakat használnak a betegek előtt, melyek elrettentik, vagy elbizonytalanítják a pácienseket. Ilynek lehetnek: korona, csiszolás, híd.

Manapság egyre nagyobb az érdeklődés a pótlások iránt, hiszen egyre inkább szövetbarát anyagokat alkalmaznak, ami miatt az igény is egyre inkább fokozódik, és a jövőben ennek növekedése várható.

Külföldön már a nyolcvanas évek második felétől jelentek meg a csiszolásmentes fogpótlással kapcsolatosan írások. Az eddigi csiszolásos fogpótlással ellentétben az új, ún. UDA (Universal Dental Anchorage) eljárás pont az ellenkezőjéről híres, azaz csiszolásmentes, teljesen más úton kínálja a megoldást.

Hazánkban lassan öt éve alkalmazzák a csiszolás nélküli fogpótlást, és sokaknak fogalmuk sincsen arról, hogy ezek a pótlások is hazánkban készülnek, méghozzá Győrben, és innen történt a honosítás is. A magyar szakemberek részére is komoly kihívást jelentett, hiszen igen bizarr látvánnyal rendelkező páciensek keresik fel ezeket a rendelőket egy jobb és korszerűbb megoldás reményében.

A különleges pótlás a következőképpen készül el. A foghiány mellett található fogakat elő kell készíteni, amihez egy speciális fúrót hívnak segítségül. Ezzel a fúróval egy egészen kis lyukat fúrnak, mely csupán 1,5 mm mély és csak 0,2 mm átmérővel rendelkezik. A fúrás közben csak a fogzománc sérül. A furatba kis csapokat rögzítenek titánból, melyek alapjai lesznek a kimondottan esztétikus pótlásoknak.

A legújabb UDA megoldás mind a beteg, mind pedig a páciens szempontjából igen előnyös:

  •        Megmarad a foganyag, és minimális a kockázata a beavatkozásnak.
  •        Esztétikus külsejük megmarad a tartópilléreknek.
  •        Nem létezik koronaszél, így ki van zárva a plakk képződés.
  •        Minimálisan terheli meg a beteget a beavatkozás, hiszen nincsen csiszolás.
  •        Nagymértékben lehet kombinálni egyéb felépítményekkel, pl. koronával, híddal, implantátumokkal.

Fontos megemlíteni, hogy ezt a megoldást nem minden esetben lehet alkalmazni, így igen alternatív beavatkozásnak számít. Igen pontos munkára van szükség mind a páciens, mind pedig a fogtechnikus részéről a kiváló eredmény érdekében. Alkalmazása az eljárásnak tanfolyamhoz kötött, ahol mind a gyakorlati, mind pedig az elméleti tudnivalókat tökéletesen el lehet sajátítani. Jelen pillanatban csupán néhány fogorvosnál lehet ezt a fajta pótlást elvégeztetni, de érdemes ellátogatni ezekbe a fogászati rendelőkbe, ugyanis a fenti előnyökön túl ez a fajta pótlás nem drágább a hagyományos, csiszolással járó, pótlásnál.

 

 ©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.