Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

Fogak éleinek pótlása, letört első fogak


Az esetek többségében kisebb balesetek miatt szembesül a fogorvos azokkal az esetekkel, amikor az első fogaknak kisebb-nagyobb része letört. A zománc, mely kívülről borítja a fogakat, igen kopásálló, viszont igen rideg, ami miatt, ha keménybe ütközik, könnyen eltörhet, vagy egy-egy darab letörhet belőle. Az is elég lehet, ha pl. egy sörös korsó ütközik neki.

Sokunknál az is látványos, ha egy kis darab is hiányzik belőle, így érthető, ha valaki azonnal pótolni szeretné, azonban jól kell utánozni a fogak színét, és felépítését egy ilyen elpótláshoz. A pótlás elkészítéséhez különféle rétegeket kell egymásra illeszteni, melyek fényáteresztő képessége különbözik.

Több megoldás is szóba jöhet a pótlásra vonatkozóan, ami mindig a letört darab méretétől függ. Ha van rá mód, akkor a darabot meg kell keresni, mert lehetőség van arra is, hogy visszaragasszák. Ha ez mégsem sikerül, mert a letört darab nincs meg, és a hiány nem éri el a fog egyharmadát, akkor jöhet szóba a direkt fogfelépítés. Ez a fajta eljárás az esztétikus fehér fogtöméshez hasonlít leginkább, de abban mindenképpen különbözik, hogy még annál is több árnyalatot kell használni. Ha a hiány mértéke a fogállomány harmadát meghaladja, akkor inkább porcelánhéjak vagy koronák jöhetnek szóba.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.