Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

Esztétikai fogászat fontossága

Ha jól belegondolunk, mindent azért teszünk, azért mosunk fogat, azért fehéríttetjük, hogy szépek legyenek a fogaink. Elsősorban a esztétika a domináns, ami megelőzi az egészséget!

A fogászati beavatkozások közül beszélünk esztétikusabb és kevésbé esztétikus fogászati eljárásokról, amiknek a költsége is nagyon eltérő lehet. A technikai lehetőségeknél nincs komoly eltérés, így elsősorban az anyagi javak dominálnak, és természetesen a fogorvos szaktudása.


Fogászati tömések

A tömés arra alkalmas, hogy a fogunkból a hiányzó szövetet pótolja. Nem féltétlenül csak ebben az esetben igaz az, hogy esztétikusabb megoldást szokás választani a fogászat területén, amennyiben olyan helyen jelenik meg adott beavatkozás, melyhez esztétikusabb megoldást javasolnak, mert pl. nagyon látszik. Érdemes úgy gondolkodni, hogy az egész szájüreg egészségét vesszük figyelembe. Amennyiben a probléma nincs annyira a szemünk előtt, alkalmazhatunk pl. kevésbé költséges tömést, ami lehet praktikusabb. A fogszuvasodás foltokat okoz a fogon, aminek eltávolítása fogtöméssel történik. A fogtömésnél az elsődleges szempontok mindig orvosiak, és csak aztán következik az esztétika. A hátsó fogaknál a már jól bevált amalgámot szokás alkalmazni, hiszen ez a legtartósabb, akár 20-25 évig is tökéletes lehet. Természetesen, ha a páciens fémallergiában szenved, akkor más fajta tömést kell használni.

A műanyagtömések több komponensből álló polimerek, amiket ma előszeretettel alkalmaznak elülső fogakon, de oldalt és hátul a használat és az igénybevétel a domináns, így a tömést is ennek megfelelően alakítják ki.

Ezek a tömések jóval költségesebbek, mint hagyományos amalgám társaik, ráadásul hamarabb cserére is szorulnak, cseréje kb. tíz év elteltével be is következik. Az oldalt elhelyezkedő fogak töméseinél is ezt kell mérlegelnünk, amikor cserére kerül a sor.

A legnagyobb anyagi ráfordítás az ún. inlay, mely készülhet aranyból, és porcelánból egyaránt, és laborban készül.
inlay
Inlay


Fogorvosi, professzionális fogtisztítás

Amennyiben az otthoni fogápolás megfelelő, elképzelhető, hogy nincs is rá szükség. A fogorvosnál történő professzionális fogtisztítás alkalmával megállapítják, hogy mi is az igazi oka a lerakódásnak, ellenőrzik a fogak állapotát, a szükséges fogászati tömések cseréjét intézik, és eltávolítják a fogkövet is, amit otthon rendkívül nehéz. A beavatkozás egyáltalán nem fáj, pusztán a fogínytasakok tisztása járhat némi kellemetlenséggel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.