Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

Az esztétikai fogászat lehetőségeiMindenki egyértelműen igennel válaszol arra a kérdésre, hogy szeretné-e, hogy fogai ragyogóan fehérek, és egészségesek legyenek. Az esztétikai fogászat fő feladata, hogy a felmerülő szépséghibákat korrigálják, de ezen kívül az is fontos, hogy ezekkel a kezelésekkel ne károsodjanak az ép fogak. De milyen lehetőségei vannak a fogászat ezen szakterületének?

Fogtisztítás ultrahangos módszerrel, vagy nátrium-bikarbonátos polírozással

A legelső folyamat az, hogy minden szennyeződést el kell távolítani a fogakról, fogjövet, lepedéket. Miután a fogfelületet teljes egészében látni lehet, akkor derül csak ki, hogy milyen tiszta a fog felszíne, aminek fehérségén könnyen lehet segítni a fogfehérítés segítségével.

LED lámpás fogfehérítés

A fogfehérítés során a dentin egy részét és a zománcot fehérítik az eljárással, az anyag a fog belsejéig hatol. Minden kezelést egy tervezés előz meg, a színskálán meg kell jelölni, mi a kívánt eredmény, a kezelést követően pedig lehet ellenőrizni, mik lettek az eredmények. Egy színskálán tizenhat féle színárnyalat található, és egy kezeléssel kb. hat, nyolc árnyalatnyit lehet világosítani a fogakon.

Természetesen laikusok joggal teszik fel a kérdést, nem káros-e a fogakra nézve a fogfehérítés? A fehérítés Amerikából származik, és a kb. egy évtizedes múltja alatt a szakembereknek semmilyen egészségkárosító hatást nem sikerült még kimutatni. Bár kevésbé hatásos módszer, a kezelést otthon is el lehet végezni, az eredmény is itt is kielégítő lesz.

A porcelán héj, mint az esztétikai fogászat része

Ha az a cél, hogy a szabálytalan fogak is esztétikusak legyenek, akkor szokták a porcelán héjakat alkalmazni. Ezzel a módszerrel korábbi, pl. gyermekkori, szabálytalanságokat is lehet korrigálni.


Fémmentes porcelán korona

Amennyiben bizonyos fogak a szuvasodás mértéke miatt már kevésbé stabilak, lecsiszolják kúp alakúra, és koronájukat porcelán segítségével állítják helyre. A fémvázzal rendelkező porcelán koronáknak az lehet a hátránya, hogy gyakran műfognak tűnhetnek, ellentétben a fémmentes változattal.


A fémmentes hidakról

Néhány év óta lehetőség van arra is, hogy nagyobb hidakat is fémmentesen készítsenek, hiszen a fémet cirkon váltotta fel, ami képes még arra is, hogy felülmúlja a fém tulajdonságait is, és ezen kívül még csak nem is allergén.


A fogékszerről

Különleges mosolyt lehet vele kialakítani, nagyon sok kristály közül lehet válogatni. Fontos, hogy a fogékszer felhelyezésével nem kell a fogakat megsérteni, egész egyszerűen felragasztják a fogra, amit, ha már nincs rá szükség, könnyen el lehet távolítani.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.