Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

Az esztétikai fogászatrólA mai világban szinte nélkülözhetetlen az, hogy valaki a tökéletes mosolyhoz hasonlóval rendelkezzen, hiszen ez alapja a jó emberi kapcsolatoknak is. Tőlünk nyugatra ez a hozzáállás már igen komolyan elterjedt, így nem luxusnak, hanem egy alapvető dolognak számít.

Az Egyesült Államok és a nyugat-európai államok mind rendelkeznek azzal a technikával, és emellett persze a modern anyagok is rendelkezésre állnak ahhoz, hogy meg tudják valósítani a tökéletes esztétikát. A fogpótlások, héjak, koronák, hidak a megjelenésükben is tökéletesen helyettesíteni tudják az eredeti fogakat, még közvetlen közelről sem lehet egyértelműen megkülönböztetni.


Fogfehérítő eljárás

Fogfehérítés
Fontos szerepe van a fehér fogaknak a megjelenésünkben. A fehérítő eljárás ma már mindenki számára elérhető, a fogak igen könnyedén fehérré varázsolhatóak, akár saját otthonunkban is, de a rendelői fogfehérítés az, ami igazán eredményes, és csupán néhány órát vesz igénybe. Az ideje kb. egy ebéd elfogyasztásáig tart, vagy a fodrásznál eltöltött ideig. Az eljárás lényege az, hogy egy speciális gél kerül a fogakra, ami pH semleges kémhatású, és kék fénnyel aktivizálódik. Maga a kezelés negyvenöt percig tart, és ez idő alatt lehet akár olvasni, zenét hallgatni, vagy pl. filmet nézni. A kezelés végén hat árnyalatnyit fehérednek a fogak, ez persze teljesen szubjektív, egyébfüggő. A lényeg, hogy a fogakat egyáltalán nem károsítja, és a töméseket, pótlásokat sem kell félteni.


A porcelán héjról

Porcelán héj
A színek mellett ma már lehetőség van a fogak alakjának a módosítására is, akkor is, ha sérülés, zománchiány az oka. Ezekre a megoldásokra kínál tökéletes megoldást a porcelánhéj. A beavatkozás csak csekély mértékű, és ezt követően egy vékony héj kerül a zománc felszínére.


Fémmentes korona porcelánból

Akkor, amikor a fogszuvasodás miatt a fogakon sok, és nagy kiterjedésű tömések vannak, akkor csak egy porcelánból készült korona nyújthat tökéletes esztétikai igényt, melynek alapja nem fém. A legújabb technikának köszönhetően ma már nemcsak egy, hanem akár több fog pótlása is megoldható a fentiek alapján. Az esztétikai igények maximális kielégítése mellett természetesen egy hosszú távú megoldásról beszélünk, ami tökéletesen egyezik az eredeti fogakkal.


Ékszer a fogakban

Fogékszer
A fehér fogak mellett ma már egyre elterjedtebb, hogy a fogzománcon apró ékszerrel növelik az esztétikai hatást. Jellemzően ezeket az ékszereket az első fogak valamelyikére helyezik fel, kívánságnak megfelelően. Az eljárás fájdalommentes, és nem káros a zománcra sem, egy speciális ragasztót alkalmaznak. Maga az ékszer bármikor eltávolítható a fog felszínéről.


A fogszabályzó

Gyakran előfordul, hogy az ép fogak nem szabályosan helyezkednek el a szájüregben, hol hosszabbak, hol pedig rövidebbek a mellett lévőtől. Ennek megoldására a fogszabályzást szokták javasolni, aminek segítségével a szép fog mellett el lehet érni a tökéletes harapást is. A szabályos fogazat fontos, hiszen csak így lehet elkerülni azt, hogy túlterheljük a fogakat, ami miatt kikophat a fognyak, sőt el is veszíthetünk idővel néhány fogat. Sok esetben a nyakfájás, és fejfájás is visszavezethető a fogak túlterheltségére. A fogszabályozás előnye, hogy nincsen korhoz kötve, felnőttkorban állandó, rögzített szabályozóra van szükség, melyet a fogak külső részére erősítenek fel, de ma már a fogak belső felületére is fel lehet rögzíteni, ami gyakorlatilag észrevehetetlen. Ha a fogszabályzó fogszínű, az igencsak megnöveli az esztétikai hatást.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.