Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

A fémmentes fogpótlásról

A fémmentes pótlásról

A fogászat folyamatos fejlődése lehetővé tette, hogy egy teljesen új fogászati fogpótlási csoport alakuljon ki, mégpedig a fémmentes pótlások. A fémmentes pótlásokkal gyakorlatilag tökéletesen élethű, igen esztétikus eredményt lehet elérni. A legnagyobb pótlásoktól kezdve egészen a kisebb hibákon át, ma már szinte minden esztétikai igényt ki lehet elégíteni vele. A fém nélküli pótlás színe természetes, és nevéből adódóan nem kell tartani a fémallergiától sem.

A mai modern ember egyre nagyobb számban esztétikát is elvár a fogászati kezelések alkalmával, így a fémek mellőzését is. Az igények maradéktalan kielégítése válik lehetővé, hiszen a fémmentes pótlásoknak a fényáteresztő képességgel rendelkező rétegei egymásra épülnek. A fémet tartalmazó pótlásokkal az a probléma, hogy csak a színt lehet vele utánozni, a fényáteresztő képességet nem.

A fémmentes fogpótlás készülhet csak kerámiából, vagy cirkónium dioxid vázra épített, pontosabban égetett kerámiából. A tiszta kerámiából készül pótlásokhoz tartoznak az ún. jacket koronák, melyek speciális fémmentes pótlások, és jellemzően a frontfogak esetében szokták alkalmazni. Hidak építésére, vagy nagyobb pótlásokra alkalmatlan.

A nagyobb pótlások cirkónium oxid vázra égetett kerámiából állnak. Az esztétikai hatás sokkal nagyobb, ha a leplező anyag és a váz anyagának színe ugyanaz.

Az esztétikus, és egyben fémmentes fogpótlások egyedi felépítésűek, hasonlóan az eredeti fogakhoz, rétegekből állnak, így szinte meg se lehet különböztetni az eredetitől. Az esztétikus pótlás különös odafigyelést igényel a szakemberek részéről, és az esetek többségében vállas előkészítést követel meg.


Hogyan készül a fémmentes fogpótlás?

Először elő kell készíteni a fogakat, helyi érzéstelenítés alkalmazásával. A vállas preparáció folyamán különös gondossággal kell eljárni, mert a fog és annak pótlása pont itt találkozik. Nagymértékben hozzájárulhat tehát ahhoz, hogy mennyi ideg marad meg a pótlás. Az előkészítés során helyet kell hagyni a kerámia rétegeinek is. A lenyomatot szilikon lenyomatanyaggal kell elkészíteni, és ennek segítségével kell mintát készíteni a lecsiszolt fogakról. A mintavétel után a színválasztás következik, végül a laborban készítik el a lenyomatot, és miután minden adat rendelkezésre áll, elkészül a fémmentes pótlás. A készítés során még be kell iktatni egy ellenőrzést, miszerint illeszkedik-e a korábban kialakított vállakra a pótlás? Van arra is lehetőség, hogy a páciens jelen legyen, sőt, a fémmentes koronák esetében kimondottan javasolt is, amikor a koronákat kialítják. Ez lehetővé teszi, hogy valóban, szinte észrevehetetlen, és esztétikus pótlást alakítsanak ki, mely tökéletesen il
leszkedik.

A végső lépés pedig nem más, mint az, hogy a fogorvos a pótlásokat, amennyiben mindent rendben talált, rögzíti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.