Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

Fémmentes fogpótlás

A korszerű és esztétikus fogpótlás legmodernebb eszköze a fémmentes fogpótlás. Ezek színükben ugyanolyanok, mint a valódi fogaké, teljesen biokompatibilisek, de ami éltre hívta ezeket az eszközöket, hogy - a fémes fogpótlás során beültetett eszközökkel ellentétben – semmilyen allergiás reakciót vagy ínyvisszahúzódást nem okoznak.

A technológia fogorvosi alkalmazására a CAD/CAM rendszerek fejlődése által nyílt lehetőség. Ennek lényege, hogy a fogorvos a fogsorról vett lenyomat alapján egy 3D modellt épít fel a pótlandó fogról, amelyeket egy gyártóhoz továbbítva a fémmentes fogpótlás során beültetendő fog elkészül. A fog vázának anyaga cirkónium ill. cirkónium-oxid. A koronát/hidat a fogorvos már itthon, a saját rendelőjében végzi el.

Mivel a cirkónium nagyon szilárd anyag, nem csak fogpótlás képzelhető el segítségével, hanem teljes körhidak is készíthetőek.

Esztétikai előnyük annak köszönhető, hogy a koronák, hidak nyomokban sem tartalmaznak fémet, így a fény transzmissziója (áthaladása) és reflexiója (visszatükröződése) a fogon ugyanolyan természetű, mint a rendes fogak esetében. Így a fogpótlás ezen formája esztétikailag jobb eredményt ad a fémvázas fogbeültetés technológiájához képest, mindemellett az élettartama és megbízhatósága is hosszabb.

A fémmentes fogpótlás hátránya az ára, a cirkónium jóval nehezebben beszerezhető, mint a fémes fogbeültetés során használtak, ugyanakkor rövidebb idő alatt behelyezhetőek, szebbek és tartósabbak is elődeiknél.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.