Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

A fogak közötti hézagok megszüntetéseSok embernek található a fogai között rés, ami nem igazán esztétikus, hiszen a fehér fogak között egyszerűen feketének tűnik a mögötte található szájüreg. Az esztétikum mögött természetesen más problémák is húzódhatnak, mert a rés káros a fogágyra nézve is, hiszen az ételmaradék folyamatosan a fogágyak közé ékelődik, és ínygyulladáshoz vezet. Pár évvel ezelőtt még a fogakat beborító koronákat vélték hatékony megoldásnak. A modern mai fogászat már preparáció mentesen képes orvosolni ezt az esztétikai hiányosságot.

Hogyan lehet visszaállítani a normál fogközöket viszonylag kíméletesen?

Az első feladat a lenyomatvétel, aminek a segítségével lehetségessé válik egy tanulmányi minta kialakítása, ami nem más, mint a fogsornak egy másolata. Ezen a másolaton ki lehet alakítani a fogformákat, amit szemrevételezhet a páciens még az előtt, hogy beépítenék. Ekkor még van lehetőség arra, hogy módosítást hajtsanak végre rajta, igény szerint.

Ha elfogadásra került a terv, akkor kezdődik meg az igazi munka. A minta szerint készül egy szilikon sablon, amit a száj tisztítását követően a szájba kell helyezni. Az apró rétegeken keresztül egyénileg történik a fogak felépítése, hasonlóan az esztétikus fogtöméshez. A fogak csiszolása nélkül így lehetővé válik, hogy megszűnjenek a rések, méghozzá teljesen kíméletesen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.