Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

Fogászati híd vagy implantátum?Az implantátum maga a fogbeültetés, azaz a kihullott fogak pótlását értjük alatta. A sima híd esetén szükség van pillérre is, ami a foghiányt hidalja át.

Az implantáció során nincs szükség semmilyen áthidaló megoldásra, ahhoz, hogy a korona megmaradjon, mert egy műgyökér kerül beültetésre, ami titán alapú, és csavar alakú, meséli dr. Iványi Zoltán fogszakorvos.

Implantátumot vagy a hidat válasszuk?

Abban az esetben, ha az implantációnak valamiféle kizáró oka van, akkor egyértelműen a híd alkalmazása az indokolt. Ilyen okok:

-       immunrendszer problémák
-       vér és ezzel kapcsolatos megbetegedések
-       fertőző betegségek
-       cukorbetegség
-       rossz szájhigiénia
-       harapási rendellenesség
-       daganatos megbetegedések

Ide tartozik még igazából a dohányzás is, mely ugyan nem egyértelmű kizáró ok, bár a sikert egyértelműen akadályozhatja.

Ha a kizáró tényezőkkel nem kell számolnunk, akkor az implantátumnak sokkal több a pozitív oldala, mint a negatív:

-       nincs szükség arra, hogy az ép fogakat lecsiszolják. Sajnos a fogak csiszolásával a fog kopik. A ma használatos koronák esetén a fognak akár több, mint a felét is lecsiszolhatják.
-       A híd alá könnyebben kerül ételmaradék, és nehéz a tisztítása, rossz lehelethez vezethet.
-       Aki szeretné elkerülni azt, hogy protézisa legyen, és fogai már a híd építését nem teszik lehetővé, mindenképpen az implantátumot válassza.

Titán alapú implantátum

50 évvel ezelőtt egy svéd tudós azt a felfedezést tette, hogy a titánból készült fémlemez olyan különleges tulajdonsággal bír, hogy a csont ránő a felszínére. Maga a titán nagyon hamar elterjedt, használják törött csontok esetén, csípőprotézishez és a fogászaton egyaránt. A titán nem károsítja a szervezetet, és allergén hatása sem bizonyított, így a siker nem maradt el, a világon a beültetéseknek a 96 %-a sikeres volt.

Lépések:

Az implantátum beültetése előtt

Először a fizikai vizsgálatot kell lebonyolítani, amit egy szájhigiéniás kezelés követ, jellemzően professzionális tisztítást alkalmaznak. A fogazatról digitális röntgenfelvétel is készül, és ha kell, akkor CT is. CT esetén a képet szeletekre lehet bontani, és ezeket a részeket külön be lehet mérni. A fogpótlási tervet minden esetben az ügyfél hagyja jóvá, miután mindenre kiterjedő alapos felvilágosítást kapott.

Beültetés

A kisebb szájsebészeti eljárások közé szokták sorolni, lokális érzéstelenítéssel szokták megoldani. A fogászaton a szakember bejelöli az implantátum helyét, és egy speciális fúró segítségével kifúrja a helyét, ami kisebb rezgő érzést eredményez. Lehetőség van egyszerre több fogbeültetés elvégzésére is). Maga a titánból készült csavar a furatnál nagyobb, így a menetek mentén könnyen becsavarják az állkapocsba.

A tervnek az is része, hogy előfordulhat, hogy kiegészítő csontpótlásra van szükség, hogy helyrehozzák a fogmeder csontját. A műtétnek az ideje természetesen függ attól is, hogy hány db implantátumról beszélünk, és egyéb nehezítő körülményektől is. Lehetséges az is, hogy tíz perc alatt végeznek vele, de megeshet az is, hogy órákig tartó műtét lesz belőle. Miután a csontba az összes titániumot becsavarták, összevarrják felette az ínyt. A következő napokban csak kis valószínűséggel kell fájdalommal számolni, viszont az arc felduzzadhat. A varratokat kb. egy hét múlva szedik ki, és igény szerint ideiglenes pótlást is kaphat a beteg. Ebben a fázisában az implantátumnak még semmi sem látszik, ami azért előnyös, mert a korábbi, régi fogpótlások, protézisek gond nélkül hordhatók. A biztos rögzítés akkor következik be, amikor néhány hónap elteltével a csont ránő a titáncsavarokra. Kb. két hónap elteltével szerelik fel a porcelán koronát.

Hatalmas árkülönbségek

Az árak nem változtak az elmúlt néhány évben. Az implantátum vásárlása széles skálán mozog, az alsótól egészen a felsőkategóriásig lehet vásárolni belőle, nyilatkozta dr. Iványi Zoltán fogszakorvos. A drágább termékek mögött a fejlesztések húzódnak, hiszen az új fejlesztéseket először mindig drágábban próbálják eladni. Ezek alapján, más márkák által gyártottak olcsóbbak lesznek. Ide sorolhatóak a magyar gyártmányok is, hiszen a minőség nem mindig azonos a komolyabb márkanevekkel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.