Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

Fogászati protézisekAmennyiben egy betegnek már csak kevés foga áll rendelkezésre, ami jellemzően idősebbekre jellemző, akkor nem lehetséges a rögzített fogpótlások alkalmazása. Az, hogy a rágás a megszokott módon történjen, és a harmonikus mosoly továbbra is megmaradjon, megoldást jelenthetnek a kivehető pótlások. Több féle lehetőség közül lehet választani, attól függően, hogy hány darab eredeti foggal rendelkezik az illető.

Lemezes, részleges pótlás: akkor alkalmazzák, amikor a foghiány részleges, ekkor a technikus szakember készít egy olyan fémvázas pótlást, amit ki lehet venni. Erre építi rá a műanyagból készült fogínyt, ami rejtve kapcsolódik a mellette lévő fogak koronáihoz. A pótlások jellemzően műanyagból és fémből, illetve ezek kombinációjából készülnek, aminek nagy előnye, hogy alapjának mérete csökkenthető, amivel viselője gyorsabban hozzászokik, és az ízlelésben sem zavaró.

A másik fogpótlás, amit teljesen kivehető, nem más, mint a protézis. A protézist teljes fogvesztésnél készítik el, nem károsodhat az ételmaradékoktól, és az italoktól sem, valamint nem okozhat irritációt a szájban található szöveteknek. Anyaga akrilát, műanyag lehet. Az alaplemeze fedi a nyálkahártyát, ami szintén műanyagból készült. A tapadási erő tartja a helyén.
A fenti két fogpótlásnak szokták alkalmazni a kombinációját is, ekkor a kivehető részt nem lehet látni, különlegesen rögzítik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.