Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

A fogfehérítési lehetőségekrőlA fogfehérítés manapság egy igen közkedvelt fogászati megoldás, mely az esztétikai fogászatnak a része. A modern fogászatnak az a célja, hogy tökéletes esztétikai megoldást kínáljon, és helyreállítsa a korábbi fehér mosolyt. En a célja a fogfehérítő eljárásnak is.

A fogfehérítés több, mint egy esztétikai fogászati beavatkozás. Sokan hiszik még mindig sajnos azt, hogy ez nem más, mint egy Amerikából érkezett újabb hóbort. A fogfehérítést követően nő az önbizalom, a páciensek sikeresebbnek érzik magukat, és ezek után hatványozottan jobban figyelnek a szájhigiéniára.

Mi az oka a fogak elszíneződésének?

A fogak a sok éves használat következtében természetes módon elszíneződnek, sárgássá válnak. Az elszíneződés az ételekben és az italokban található festékekre vezethetőek vissza. Az anyagok a fogzománcra rakódnak, és a fog mélyebb szöveteit is elszínezik. Erősebb színárnyalattal rendelkező italok, ételek pl. kávé, vörösbor, fekete tea és néhány üdítő. Az ilyen ételektől, italoktól származó elszíneződést jól lehet orvosolni a fogfehérítő eljárással.

Más a helyzet a elhalt, gyökérkezelt fogakkal. Ezek a fogak is elszíneződnek. Ebben az esetben az elszíneződés okát a fogak mélyebb szöveteiben kell keresni, hiszen innen származnak a festékanyagok is.

Elképzelhető az is, hogy már gyermekkorban elszíneződés tapasztalható a fiatal fogakon. Az ilyen jellegű elszíneződések a fejlődés során beépülnek a fogak szerkezetébe. Egyébként az ilyen elszíneződéseket okozhatják egyes gyógyszerek is. A gyógyszereken túl meg kell említeni a túlzott fluoridbevitelt, mely szintén okozhat elszíneződést. Ez nem befolyásolja a fogak élettartamát, csupán esztétikai problémát eredményez.

Mi a teendő, hogy ragyogó fehérek legyenek a fogak?

A fogfehérítő eljárást minden esetben egy fogászati fogtisztítás kell, hogy megelőzze, ahol a fogkő eltávolításán túl a fogak polírozására is sor kerül. Nem ritka, hogy már a professzionális tisztítást követően látványos lesz a különbség. A fogtisztítás után következik a régi tömések cseréje, és az esetleges szuvas fogak tömése. A fehérítés csak megfelelő fogazat esetén kezdhető meg.

A ragyogóan fehér fogak érdekében a következők közül lehet választani:

-       otthoni fogfehérítés
-       ZOOM eljárás
-       Belső fogfehérítés gyökérkezelt fogak esetén

Sok olyan fogfehérítő szer kapható különféle drogériákban, melyek alkalmasak az otthoni fogfehérítésre is, bár tekintélyes részük teljesen alkalmatlan erre.

Mi a lényege a ZOOM fogfehérítő eljárásnak?

A professzionális eljárások közül napjaink egyik legmodernebb eljárása, mely a fogászati rendelőben alkalmazható. Leegyszerűsítve hihetetlen gyorsaságot jelent. Egy eljárással akár nyolc árnyalatnyit is lehet világosítani, ami nem tart tovább egyetlen óránál. Az elmúlt pár évben Amerikában nagyon komoly mértékben elterjedt, hiszen ott az egészséges, fehér fog szimbolizálja az egészséget. Számtalan neves színész fogain alkalmazták már hatalmas sikerrel.

A ZOOM 2 eljárással a külső részére a fogaknak felkerül a fogfehérítő gél, melynek oxigén felszabadító hatása van. Ezt
világítják meg egy speciális, ún. plazmaíves lámpával. Ez a lámpa az amúgy is már többször igazolt eredményt tovább növeli. A lámpa aktiválja a fehérítő zselét, ami az oxigén segítségével kioldja a színezőanyagokat a fogakból. Az eljárás egyáltalán nem káros a fogakra, így teljesen biztonságos.

A gyakorlatban a fenti fehérítés háromszor tizenöt percet vesz igénybe, és kb. egy húsz perces előkészítés előzi meg. Először a fogakat izolálni kell, hogy a lágy részeket ne érje a gél, és a lámpa fénye se. Az elkülönítést követően már csak ki kell várni az elvárt eredményt. Az eredmény már a második tizenöt percet követően látványos. Fontos leszögezni, hogy mi a kívánt eredmény, ezt pontosan kell rögzíteni mindig, még a kezelés előtt, hiszen elképzelhető, hogy nincs szükség a háromszor tizenöt percre. A pótlások nem fehérednek, így azok cseréjére is sort kell keríteni az eljárás végeztével.

Az otthoni fogfehérítésről

Az otthon végezhető fogfehérítéshez elég egy lenyomat, ami alapján elkészítenek egy mintát, arra pedig egy sínt húznak fel. A rugalmas anyag tökéletesen képes a fogakra illeszkedni. Ebbe kell beletenni a fehérítő anyagot. Magát a sínt éjszaka kell hordani, vagy pedig nap közben néhány órát hordani. A zseléből felszabaduló oxigén kioldja a fogakból a színezőanyagot. Az eljárás kb. másfél hét, ami alatt nem szerencsés teát, vörösbort, kávét fogyasztani, dohányozni, és mellőzni kell az ún. színes ételeket is.

Mi a lényege a gyökérkezelt fogak belső fehérítésének?

Az elhalt fogak a mellettük lévőnél sötétebb árnyalattal rendelkeznek, viszont ezeket a fogakat is lehet fehéríteni. A gyökérkezelt fogak esetében annak belsejébe, koronájába egy fehérítő anyagot tesznek, majd néhány napra le is zárják. A fehérítő anyag addig marad, amíg a kívánt színt el nem éri a fog.

Mi kell tenni a fehérítést követően?

A kezelést követő két napban mellőzni kell a színes ételeket és italokat. Az eredmény hosszú évtizedeken át tartható, és csak néha lehet szükség egy-egy utókezelésre, amivel fent lehet tartani a színárnyalatokat. A fehérítés után elképzelhető, hogy kisebb fognyaki érzékenység tapasztalható. A ZOOM eljárást csak egyszer kell alkalmazni, és az eredmény hosszú távú megőrzéséhez csak az otthoni sínes megoldásra lesz szükség a jövőben, ami ingyenes kiegészítője ennek a fogfehérítő kezelésnek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.