Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

Fogpótlások tisztítása

Az évek múlásával egyre több lesz a tömött, kezelt foga az embernek, és később pedig a pótlások száma is növekszik, de vajon ki, mit tud a pótlások tisztításáról?


A rögzített fogpótlás

Az olyan fogpótlások, melyek rögzíthetőek a gyökérre, és úgy néznek ki, mint az egészséges fogak, hasonló tisztítást igényelnek, mint a saját fogaink. A hidakkal kapcsolatban már egész más a helyzet. Fogkrémmel és fogkefével alapos tisztítást igényel, és a fogközök tisztítására öblítő folyadékot kell alkalmazni a hatékonyabb öblítés elérése érdekében. A híd alatti területhez külön, erre e célra kialakított, speciális sörtével rendelkező fogkefét lehet kapni, és nem szabad a szájzuhanyt sem elfelejtenünk, amivel szintén el lehet érni komoly tisztító hatást.


Kiszedhető pótlások

A kivehető fogpótlásokat a rögzítettnél is alaposabban kell ápolni, és még a saját fogaknál is komolyabb odafigyelést igényel. Ezen a fogpótláson ugyani ugyanúgy kialakulhat a fogkő, és megtelepedhetnek rajta a baktériumok is. Elhanyagolásával nemcsak szájszag, hanem szájhártya gyulladással is kell számolni.

Napi két alkalommal, reggel és este kell eltávolítani a szájból. Jellemző tisztítása fogkefe és fogkrém segítségével történik, majd ezek után egyszerűen vissza kell tenni a szájba. Egy fogpótlás akkor a legjobb, ha nem zavaró a hétköznapi életben. A modern fogpótlásokat ma már ki sem kell venni.


Tabletták, tisztító sók

Már harminc éves múltja van használatuknak, a fogkrémes tisztításnál korszerűbb, alkalmazása rendszerint a mellékelt tájékoztató szerint történik. Az előre elkészített oldatban kb. 15-20 percre kell elhelyezni a fogpótlást, tehát nem egész napra kell benne hagyni. Ez az oldat eltávolítja a lerakódott szennyeződéseket, és a fogkövet is. Ekkor történik a fertőtlenítése is a fogsornak. A ma kapható tabletták képesek arra, hogy fertőtlenítsék a fogmosást, sőt olyan részeken is lehetséges vele a tisztítás, ahová a fogkefe nem ér el. Az így lekezelt fogsort vissza is lehet tenni a szájba mindenféle probléma nélkül. Abban az esetben, ha a részleges fogpótlás esetleg fémet is tartalmaz, akkor ennek megfelelő tablettát kell alkalmazni, hogy a korróziótól megvédjük.


Rögzítő krém

A tökéletesen testreszabott fogpótlásnak mindenféle ragasztás nélkül is illeszkednie kell, a ragasztás csupán növeli a biztonságérzetet. Ha a fogpótlást kivesszük, le kell szedni a rajta maradt ragasztó maradványait minden esetben, és meg kell ínyünket is tisztítani a szennyeződésektől, hogy nehogy valamiféle szájfertőzés következhessen be.
A nyálkahártyát dörzsöléssel kell tisztán tartani, méghozzá a hagyományos módon, fogkefével és fogkrémmel, amit alapos szájöblítés kell, hogy kövessen. A fogpótlást célszerű, illetve jól eshet tulajdonosának, ha időnként étkezések után is megtisztítja.

Nem szabad elfelejteni, hogy a fogpótlásokat úgy kell tisztítani, hogy a szájból kivesszük, mert sajnos gyakori hiba, hogy többen megfeledkeznek a szájápolásról, és szájüreg tisztításáról, ami szájszagot eredményezhet.

A szájüreget a fogkrémes tisztításon túl érdemes szájvízzel is ápolni, a friss lehet elérése érdekében.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.