Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

Galvanizált korona, aranykerámia felépítménnyel, amit a legtöbbször javasolnakEzt a koronatípust a fémkerámiák közé soroljuk. A stabilitást az aranyvázzal oldották meg, mely a porcelán alatt található. Ezzel az eljárással meg lehet oldani azt, hogy tökéletesen illeszkedjen a mintára a fém, ami azért előnyös, mert a korona és a fok között nem lesz rés, ami fogszuvasodást okozhat a későbbiekben.

További előnye még az is, hogy az arany nagyon vékony, így a leplezés lehet vastagabb is, így esztétikusabb lehet maga az eljárás. A koronák nem tartalmaznak semmilyen ötvöző anyagot, és majdnem 100 %-os tisztaságú aranyból készülnek. Ennek komoly jelentősége lehet abban az esetben, amikor fémallergiáról beszélünk., mert ezt a fémet a legtöbb esetben elfogadja a szervezet.

A tiszta arany színe nagyon hasonlít az eredeti fogban megtalálható dentinére. Ahogy a zománc épül természetesen a dentinre, annak megfelelően építi rá a porcelán az aranyvázra a fogtechnikus. A kész fogpótlás kielégíti az esztétikai igényeket, természetes hatással bír. A galván aranykorona készítése vállas előkészítést igényel, az aranyváz a váll belső felszínéig tart, és magán a vállon körben pedig a porcelánleplezés található. Ennek az új eljárásnak az alkalmazásával lehetővé vált, hogy a korona szélét porcelánból alakítsák ki, ami további esztétikai előnyöket jelent.

Ha megnézzük újra a fenti előnyeit ennek a pótlásnak, akkor nem véletlen tehát, hogy a rendelőkben ma már szinte mindig galván aranykoronát ajánlanak, ha komolyabb esztétikai igény merül fel.

Nézzük meg az előnyeit:

-       Kíméli a fogakat, hiszen nincs szükség komolyabb csiszolásra, mert vékony az aranyváz.
-       A minimális csiszolás miatt a gyökérkezelés is ritkább.
-       Az eljárás tökéletesen illeszkedik, nincs szuvasodás a korona mellett.
-       Erős váz, nem gyakori a törés
-       Nincs szürke ínyszél, vállas előkészítés előzi meg.
-       Az arany miatt nem valószínű az ínygyulladás
-       Nincsenek allergén reakciók
-       Élethű végeredmény
-       Megbízható, hosszú távú pótlás

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.