Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

Hemzsegő baktériumok a fogkeféken

Flexibilis műanyagból áll a fogkefe? Esetleg disznósörtéből áll? Az igazság az, hogy hiába a dörzsölés, egyik se varázsolja tisztábbá a fogakat, egy dolog viszont rendkívül fontos, el kell kerülni, hogy a fogkefével baktériumokat vigyünk be a szánkba.

A vizsgálat tárgya nem más, mint az, hogy valóban fontos-e a jó fogkefe, és ennek milyen szerepe van a szájhigiéniában? Használható-e egy fogkefe rosszul, vagy lehet-e akár káros a fogakra nézve?

Íratlan szabály, hogy sem tollat, sem pedig fogkefét nem adunk kölcsön, ezek saját, privát dolgaink, és emellett pedig a fogkefét igen gyakran cserélni is kell. Minden embernek van kedvence, ami szívesebben használ, van hajlított, nyelvkaparós, vagy régebbi típusú is. Van különbség a fogkefék között, mi az, amit feltétlenül szem előtt kell tartanunk?

A fogkefe definíciója a következő: olyan használati eszköz, melynek segítségével a fogakon megtapadt ételmaradékot, lepedéket eltávolítjuk, mégpedig úgy, hogy a fluoridos fogkrémet szétkenjük a fogak felületén. A fogkefétől tehát ne várjunk csodát, egyéb kiegészítőkre is szükség van a tökéletes szájhigiénia eléréséhez. Azonban ha nem használunk fogkefét, vagy nem megfelelően használjuk, akkor az nagyon hamar megbosszulja önmagát.


Hogyan használjuk, és hogyan ápoljuk fogkefénket?

A fogkefét minimum kétszer kell naponta használnunk, kb. két percen keresztül ahhoz, hogy elkerüljük a fogorvosi rendelőt. Viszont ezt a fogmosással eltöltött időt alig tartják be néhányan, és azt hiszik, hogy időt takarítanak meg azzal, hogy erősebben dörzsölik fogaikat rövidebb ideig. Egyáltalán nem megoldás, hiszen ledörzsölhetjük vele a fogzománcot. Jó megoldás, ha gyenge mozdulatokkal végezzük a tisztítást, óvatos súrolással.

A fogkefe egyáltalán nem steril eszköz, sok baktérium található rajta a használat során, még a műanyag sörtésben is. A fogkefét a két használat között ki kell szárítani, azaz legjobb, ha egy teljes napot várunk az újabb használatig. A legjobb megoldás, ha rendelkezünk egy esti és egy reggeli fogkefével. A fogkefét olyan helyen célszerű tárolni, ahol van lehetősége megszáradni.

Használjunk kb. kéthetente egy speciális tisztítóanyagot, mert a fogkrém erre nem elegendő, vigyázva arra, hogy a fertőtlenítő szer ne kerüljön a fogkefénkről a szervezetünkbe.

Javasolt továbbá, ha fertőző betegségből épül fel az ember, azonnal lecserélni a fogkefét, hiszen a sörték között maradhatnak vírusok, baktériumok egyaránt. Ez is azt támasztja alá, hogy a fogkefét nem szabad, nem szokás kölcsönadni.


Egyszerű fogkefe, esetleg természetes sörtével rendelkező vagy flexibilis, műanyag?

Sokan az állati sörtéből készült fogkefére esküsznek, melyekkel kíméletesebb a fogápolás, viszont sokkal hamarabb éri őket a szennyeződés, és nehezebben is száradnak meg, így hamarabb szükséges lecserélni. Fertőtlenítésükre nagyobb hangsúlyt kell fektetni. A fogkefe hasznosságát viszont nem feltétlenül a fogkefe márkája határozza meg, hanem a használata. Semmi szégyellni való nincs abban, ha fogorvosunktól segítséget kérünk a témában.

A fogkefét kb. negyedévente le kell cserélni, mert gyengülnek a sörtéi és elhasználódik, valamint a tisztítások ellenére is piszkos lesz.


Melyik fogkefe a jobb? Elektromos vagy a kézi?

Az elektromos változat nagy előnye, hogy a feje jóval könnyebben cserélhető, amennyiben újabb fejeket lehet hozzá kapni (sajnos nem mindig), és nem unalmas használni, hiszen nem mi végezzük a mozdulatokat, amiből az is következik, hogy tovább mosunk fogat. Egyben ezt hátrányként is meg kell említeni, mert sokan erősen rányomják a fogak felszínére a fogkefét, amivel megsérthetik a fogzománcot.

Az elektromos fogkefe további hátránya, hogy a nyelv tisztítására teljesen alkalmatlan, és az olcsóbb modellek esetében az akkumulátor élettartama is igen rövid. A szakemberek támogatják az ilyen fogkefék használatát, de érdemes a hagyományos modellből is tartani otthon.


Egyéb fogápolási eszközök


Nem helyettesítheti a fogselyem és a szájvíz a fogkefe használatát, mint ahogyan a cukormentes, mentolos rágógumi sem. A lepedéket sem lehet a fog felszínéről másképp eltávolítani, és a gyenge érvek sem lehetnek kifogások, miszerint elődeink sem mostak fogat, mégsem romlott el a foguk, hiszen ez nem igaz. Korábban az emberek messze nem fogyasztottak ennyi cukrot, ezért nem feltétlenül kellett naponta kétszer fogat mosniuk. Fontos, hogy fogkefét csak kb. kétszáz éve használunk, de próbáljuk meg elfogadni, hogy segítségünkre van, és használjuk rendszeresen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.