Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

data-ad-format="auto" data-full-width-responsive="true">

A foghiány ma már sajnos egy általános közegészségügyi probléma, és igen fájdalmas, nem beszélve arról, hogy az egészségügyi kockázaton túl esztétikailag sem túl megnyerő.

A foghiányos mosolyt nehéz leplezni, viszont van rá ma már megoldás, akár egyedülálló termékekkel, melyek kiváló minőséget produkálnak, és lehetőséget biztosítanak a fogorvosok számára is, hogy alkalmazzák. Fontos, hogy pár szót szóljunk azokról a ma használatos pótló eszközökről, hogy teljesebb legyen a kép. Már elég rég óta keresnek megoldást arra vonatkozóan, hogyan lehetne a fogpótló eszközöket a lehető legkönnyebben rögzíteni, így a fejlesztés ebbe az irányba indult. A ragasztást már egy elavult, múltbéli eljárásnak tartották, hiszen a legtöbb esetben a fogászati hidak nem tartottak tovább két-három évnél. A rövid életű fogpótlások természetesen a legtöbb esetben valamiféle külső hatás következtében sérültek meg, hogy szükségessé vált cseréjük, viszont a nem megfelelő szájhigiénia is eredményezheti azt, hogy idő előtti csere szükséges. A fogpótlásra ugyanúgy kell figyelni, vigyázni rá, mint pl. egy autóra. Amennyiben ápolt, és karbantartott fogászati hídról beszélünk, a
nnál tovább képes szolgálni, és ellátni eredeti funkcióját. A ragasztott híd idő előtti eltávolítása kissé problémás, a ragasztás eljárása miatt. A hidak felhelyezése komoly, és precíz munkát igényel, fontos az, hogy igen tartós legyen, így amikor az eltávolítására kerül sor, akkor az hasonló odafigyelést igényel. A több órás beavatkozás természetesen a betegek szempontjából nem túl kellemes, de mint ahogyan szokás mondani, a jó munkához idő kell. Ezeken a nem éppen komfortosnak mondható eljárásokon kívánnak különféle új módszerek bevezetésével változtatni, és egy kényelmesebb, innovatív megoldást keresni. A legújabb fogpótló eszközöket az A.B. Dental Devices csavaros termékei jelentik, ahol az előbbi elmélet megtalálja a gyakorlatot. Fontos azt is hozzátenni, hogy az eljárások közül mindig a beteg választ, mert ez az új, csavaros megoldás azért jóval drágább, viszont az évek során, a hosszú távú alkalmazására vetítve már megtérül, főként a könnyebb kezelhetőség és a minőség
miatt.

A csavaros pótlások közül kiemelkedő a hexes, és a tengelykorrekciós eszköz, melyek gyakorlatilag ugyanazt a funkciót látják el, csak más megközelítésből. A tengelykorrekciós adapter esetén a híd 4 és 6 implantátumra épül. Az implantátumok elhelyezése előtt egy optimalizációs eljárást kell lefolytatni, hová kell az implantátumot pontosan beültetni. Mint ismeretes, igen ritka esetben sikerül a 4, illetve 6 implantátumot párhuzamosan beépíteni, ezért ilyenkor lehet nagyon hasznos a tengelykorrekciós adapter, mert ebben nyúlt segítséget, méghozzá úgy, hogy az implantátumokat azonos szögben dönti meg. Igen hatékony, ugyanis 30 fokos szöget, eltérést is képes párhuzamosra korrigálni. Amennyiben lehetőség van a párhuzamos beültetésre, akkor a hexes-t alkalmazzák, ami egyenes verziója az előbb említett adapternek.

Ezek a termékek igény szerint alkalmazhatók, és rengeteg megoldást kínálnak, valamint külön előnyük, hogy nemcsak plasztik, hanem titánium fejjel is kaphatóak, nemcsak körhídnál, de teljes protézishez is kiválóan alkalmazható. Kifejezetten előnyük: csavarozhatóság, mely a munkát könnyebbé teszi, egyszerűbb javítás, változtatás a jövőben, ár, érték arány.

 

 ©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.