Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

data-ad-format="auto" data-full-width-responsive="true">
 
A leheletről, szájszagról és az esetleges szájfrissítésről
 
Ha valakinek kellemetlen a lehelete, akkor attól az embereknek a többsége távol marad. Ha ez a tapasztalat, akkor a lehető leghamarabb tenni kell ellene valamit.
 

Angliában a Fogorvosok Szövetségének egyik kongresszusán hangzott el, hogy a politikusok a jogászok sokkal többet beszélnek, mint kellene, ugyanis aki sokat beszél, annál nagyobb a valószínűsége a szájszag kialakulásának, nyilatkozták. De minek is köszönhető ez? A folyamatos beszéd miatt a száj kiszárad, nem elegendő a nyáltermelés, így az ételmaradékot sem képes kimosni a szájüregből, ami az egyik fontos funkciója lenne. Emellett a szünetekben a cigaretta és a kávé is előkerül, ami csak ront a helyzeten. Az ilyen élvezeti szerek lecsökkentik a nyál  kiválasztását.
 
A szájszag sok mindenre visszavezethető: A leggyakoribb okokat a legtöbbször a szájüregben kell keresni. A lecsökkent nyálkiválasztáson túl az ételmaradékok tehetők felelőssé a szájszag kialakulásáért. A szuvasodás idézhet elő ilyen üregeket, amiben az ételmaradék megakad, és a baktériumok elkezdik azt lebontani. Emellett meg kell említeni a fogínygyulladást is a fogpótlást is, mely nem illeszkedik jól.
 
Fontos információ, hogy fennállhat a szájszag a gyomor- és emésztési problémák miatt is, vagy akár torok- és garatgyulladás is előidézheti. Emellett előfordulhat, hogy a szájszagot komolyabb betegség okozza, ezért érdemes feltétlenül szakorvoshoz fordulni.
 

Amikor orvosra van szükség
 
Szerencsére ritkán, de sajnos előfordulhat, hogy a szájszagot valamilyen komolyabb betegség idézi elő. Ennek okai feltétlenül tisztázni kell egy szakorvossal, ha:
 
  •  


  •           a rossz lehelet az alapos szájhigiénia és a folyamatos frissítések ellenére sem múlik el.
  •           Gyümölcsös, esetleg aceton szagú a lehelet. (cukorbetegségre utal)
  •           Rothadó szagú a lehelet. (tüdőbetegségre enged következtetni)
 
A szájszagot el lehet kerülni!
 
A kellemetlen leheletet el lehet kerülni, méghozzá gondos szájhigiéniával. Az étkezéseket követően az alapos szájtisztításra mindig ügyelni kell, és legalább naponta kétszer fogat kell mosni. Az ételmaradékok eltávolítására szájzuhanyt, a fogközök tisztítására pedig fogselymet kell alkalmazni.
 
A tökéletes fogápoláshoz antibakteriális oldatokat is lehet alkalmazni, pl. zsálya- mirhakivonattal, ami egyben a gyulladt fogínyre is jótékony hatást gyakorol. A rendszeres szájöblítéssel a nehezen elérhető mélyedéseket is el lehet érni.
 

Folyadékpótlás
 
Minden esetben törekedni kell a nedves szájklímára, különösen dohányzás, kávé vagy sok beszéd esetén. Ezekben az esetekben az átlagosnál is több folyadékra van szükség.
 
Segíthet a nyáltermelésben a cukormentes rágógumi a citrom, borsmenta, eukaliptusz cukrok fogyasztása.
 

Gyógyszertár, szájfrissítés
 
A szájfrissítők használata is hasznos lehet, hiszen nem minden esetben van lehetőség a fogmosásra. Ilyen lehet a klorofill tartalmú tabletta is, c vitaminos cukorka. Ezek oxigént szabadítanak fel, amikor elolvadnak, így lebontják azokat az anyagokat, melyek a rossz leheletért tehetők felelőssé.

 

 ©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.