Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

data-ad-format="auto" data-full-width-responsive="true">

Az egészségnek és az egészséges megjelenésnek elengedhetetlen alapfeltétele a fehér, ragyogó fogsor, amiből az következik, hogy a legtöbb páciens gondolkodásának a középpontjában a fogfehérítés áll. A fehér fogsor az egészséges külső mellett harmóniát is szolgáltat, és a személyes kontaktusok alkalmával pozitív benyomást keltenek. A fogak elszíneződése visszavezethető az élelmiszerekre, cigarettára, vörösborra, teára, kávéra stb. A gyökérkezelt fogaknak sem marad meg sajnos eredeti, fehér színük, és az elöregedett tömések során elszíneződött fogak sem lesznek többé fehérek.

A modern fogászati beavatkozásokban az egyeik meg, hogy mindegyik esetében behatol a fehérítő a fog belsejébe, és ott fejti ki hatását, azaz kioldja az ott található színezőanyagokat. Amennyiben valaki otthonában szeretné fogait fehéríteni, az megteheti a különféle fogfehérítő fogkrémek alkalmazásával, melyek dörzsölés hatására fejtik ki hatásukat. Jellemzően a páciensek többsége nem elégedett az elért eredménnyel , így a többség ezek után szakemberhez fordul, és igénybe veszi a modern fogászat fehérítő vívmányait. A részben otthoni fehérítés egy fogászati sín alkalmazásával vehető igénybe, aminek kialakítását egy fogászati minta előzi meg. Beszélünk olyan fogászati sínről, amit előre legyártanak, ezek viszont nem passzolnak tökéletesen a fogakhoz, ami miatt nem feltétlenül lehet elérni velük az elvárt eredményt. A tökéletes megoldást az jelenti, ha a fogorvos készíti el a sínt, egy előzetes mintavételt megelőzően. Az ilyen fogsínek felhelyezését követően már néhány óra múlva szemmel látható különbséget lehet felfedezni, és két héttel a kezelés után pedig számottevő változás tapasztalható. A rendelőben végzett fogfehérítésnek az a nagy előnye, hogy sokkal koncentráltabb formában lehet alkalmazni a fogfehérítő zselét, és az izoláció után fénnyel történik az aktiválása. Maga a rendelőben végzett fogászati fogfehérítés kb. két órát vesz igénybe, és a hatás rövid időn belül érzékelhető, valamint nincsen szükség éjszaka felhelyezni a fogászati sínt. A legújabb eljárás gyakorlatilag csupán háromszor tíz percet vesz igénybe, egy alkalommal. Ezt nevezzük ún. hidegfényes technikának.

Ha a fogfehérítést alacsony hőfokon végzik, akkor a fogidegre nincsen hatással. A készülék által alkalmazott fény sugara keskeny, de hatásfoga igen nagy. Egy optikai műszer segítségével ki lehet szűrni az UV kék fényt, és az infravöröset egyaránt. A fény hatására aktivizálódik a hidrogén peroxid, és a gél is, mely dioxidot tartalmaz. A fehérítő anyag oxidáló hatású pigmentekre, melyek a fog felszínén találhatóak, és az elszíneződésért felelősek, és mélyebben is kifejti hatását, ismét az eredeti színű lesz a fog. Az ily módon végzett fogfehérítés kb. harminc százalékkal hatékonyabb, mint az otthon végzett, előfordulhat, hogy több mint tíz árnyalatot is eredményez a kezelés. Ma ennél jobb eljárás nem létezik. Nagyon fontos megjegyezni, hogy a fogzománc és a többi foganyag egyáltalán nem károsodik a kezelés során.

 

 ©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.