Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

Nem szabad tűvel piszkálni a fogkövet!A fogkő azon túl, hogy ronda, még veszélyes is lehet, a lenti sorok pontosan megmutatják, hogy pontosan miről is van szó?


Mi is az a fogkő tulajdonképpen?


A massza, ami megtapad a fogak felszínén, az nem más, mint a plakk. A plakk sok baktériumot tartalmaz. Erre csapódnak ki idővel a fogkő kristályok, melyek a nyálban találhatóak. Ez képezi a fogkő alapját.


Miért alakul ki?

A legtöbb ember nem tudja elkerülni a fogkő kialakulását, de vannak bizonyos tényezők, amik komoly hatással vannak a képződésére. Ilyen pl. a nyál összetétele, gyors, nem megfelelő fogápolás, genetikai tényezők, cigaretta, rágás elmaradása, rossz tömés vagy fogpótlás, elálló fogazat.


Hol jelenik meg a fogkő?


Az íny felett és alatt egyaránt megjelenhet, de jellemzően a nyálmirigy kivezető csöveinek a környékén bukkan fel. A legtöbbször alul, a nyelv felöli elülső fogaknál jelenik meg, és a felső rágófogak külső részén. Ritkábban, de pótlásokon is kialakulhat. Az ínyre nagyon rossz hatást gyakorol.

Fogkő


Milyen időközönként érdemes dentálhigiéniás kezelésre ellátogatni?

Annak a függvénye, hogy mikor, és milyen mértékben alakul ki a fogkő? Vannak, akik három havonta járnak, és vannak, akiknek elegendő félévente egyszer. Mindkét esetben szakemberre bízzuk a leszedését, és ne kísérletezzünk magunk.


Meddig tart az eltávolítása?

A professzionális tisztítás, ultrahangos módszerrel történik, és tartalmaz egy profiflex műszerrel történő elszíneződés eltávolítást, és fogköztisztítást egyaránt. Az eljárást követően sor kerül egy tanácsadásra is, ahol még a javasolt eszközök használatát is bemutatják, amivel hosszabb ideig megőrizhetővé válik a szájhigiénia. Mindenki számára egyénre szabott javaslatokat dolgoznak ki. A teljes eljárás kb. egy órás.


Mivel lehet megelőzni a kialakulását?


A legfontosabb az alapos száj- és fogápolás. A fogaknak mind a belső, mind pedig a külső oldalára nagy gondot kell fordítani, kiemelten az íny szélére is. A fogak mechanikus tisztítás a fogkőképződés szempontjából igen fontos. A tisztítás egyenletes dörzsölést jelent, de ne súroljuk nagyon erősen, mert többet árthatunk, mint használhatunk vele. A megfelelő fogápolási módszereket kell elsajátítani, amiben segítségünkre lehetnek dentálhigiénikusok is. Hasznos lehet, ha néha színező tablettát alkalmazunk, amivel le lehet ellenőrizni, hogy mennyire volt hatékony a fogmosásunk?


Milyen fogkefét használjunk?

A legjobb fogkefének kicsik a sörtéi, és közepesen kemény, de ha érzékeny az ínyünk, akkor egészen nyugodtan lehet a puhább sörtét használni. Mindig száraz fogkefét kell használni, ezért legjobb ha legalább kettőt tartunk otthon. Ezzel is le tudjuk csökkenteni a baktériumok számát, és növelni tudjuk a tisztítás hatékonyságát. A fogkefét kb. negyedévente le kell cserélni, vagy abban az esetben, amikor a sörtéi már szétállnak.


Mi okozza az elszíneződést a nyelven?

A korábban említett baktériumtartalmú lepedék időnként a nyelvre is rárakódik, ami igen rossz leheletet okozhat. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, a nyelvet is tisztítanunk kell, rendszeresen vagy a fogkefével, vagy pedig speciálisan erre a célra kialakított nyelvtisztító fogkefével, melynek használatával a hányingert is el lehet kerülni.


Mi a helyes fogmosás?

Egy rendes fogmosás legalább három percig tart. A legfontosabb az esti fogmosás, ez a fogápolás minimuma, napi egy alkalom. Nem szabad elkapkodni, nem a mennyiség, hanem a minőség dominál. Ha van lehetőségünk, akkor mossunk fogat napközben is, kb. negyed órával az étkezést követően, kerüljük az azonnali fogápolást, ami a legjobban az édességekre vonatkozik. Fogmosáskor ne dörzsöljük vízszintesen a fogainkat, mert kikoptathatjuk a fognyakat, ami érzékenységhez vezet. Ezen kívül kerüljük a fel le történő erős mozdulatokat, mert letolhatjuk vele a fogínyt a fognyakról.


Mi lehet még fontos a rendszeres fogápoláson kívül?


Fontos, hogy olyan fogkrémet használjunk, ami fogkő képződésének valószínűségét csökkenti. Érdemes minden másnap fogselymet használni, és fogköz tisztító kefét is, hogy a nehezen elérhető helyeken is tökéletes legyen a szájhigiénia.

A fenti dolgok lassítják a fogkő kialakulását időben, és természetesen csökkentik az esélyét a fogszuvasodás kialakulásának. Népi orvoslás, hogy egy kanál olívaolaj is segíthet, és az íny egészségére is jótékony hatást gyakorol. Ezen kívül több vitamin is ide tartozik még, ilyenek a E és a C-vitamin is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.