Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)
Budapesti fogászati klinika 13 kerület
Szájsebészeti Klinika akciók
Implantátum 10 év garanciával
(Alpha Bio Spiral by Nobel Biocare)
99000 Ft
Foghúzás (egyszerű)7600 Ft
Bölcsességfoghúzás (egyszerű)15700 Ft
Fogtömés9000 Ft
Otthoni fogfehérítő csomag39000 Ft
Fémmentes cirkónium korona62000 Ft


  Home

Nem szabad tűvel piszkálni a fogkövet!A fogkő azon túl, hogy ronda, még veszélyes is lehet, a lenti sorok pontosan megmutatják, hogy pontosan miről is van szó?


Mi is az a fogkő tulajdonképpen?


A massza, ami megtapad a fogak felszínén, az nem más, mint a plakk. A plakk sok baktériumot tartalmaz. Erre csapódnak ki idővel a fogkő kristályok, melyek a nyálban találhatóak. Ez képezi a fogkő alapját.


Miért alakul ki?

A legtöbb ember nem tudja elkerülni a fogkő kialakulását, de vannak bizonyos tényezők, amik komoly hatással vannak a képződésére. Ilyen pl. a nyál összetétele, gyors, nem megfelelő fogápolás, genetikai tényezők, cigaretta, rágás elmaradása, rossz tömés vagy fogpótlás, elálló fogazat.


Hol jelenik meg a fogkő?


Az íny felett és alatt egyaránt megjelenhet, de jellemzően a nyálmirigy kivezető csöveinek a környékén bukkan fel. A legtöbbször alul, a nyelv felöli elülső fogaknál jelenik meg, és a felső rágófogak külső részén. Ritkábban, de pótlásokon is kialakulhat. Az ínyre nagyon rossz hatást gyakorol.

Fogkő


Milyen időközönként érdemes dentálhigiéniás kezelésre ellátogatni?

Annak a függvénye, hogy mikor, és milyen mértékben alakul ki a fogkő? Vannak, akik három havonta járnak, és vannak, akiknek elegendő félévente egyszer. Mindkét esetben szakemberre bízzuk a leszedését, és ne kísérletezzünk magunk.


Meddig tart az eltávolítása?

A professzionális tisztítás, ultrahangos módszerrel történik, és tartalmaz egy profiflex műszerrel történő elszíneződés eltávolítást, és fogköztisztítást egyaránt. Az eljárást követően sor kerül egy tanácsadásra is, ahol még a javasolt eszközök használatát is bemutatják, amivel hosszabb ideig megőrizhetővé válik a szájhigiénia. Mindenki számára egyénre szabott javaslatokat dolgoznak ki. A teljes eljárás kb. egy órás.


Mivel lehet megelőzni a kialakulását?


A legfontosabb az alapos száj- és fogápolás. A fogaknak mind a belső, mind pedig a külső oldalára nagy gondot kell fordítani, kiemelten az íny szélére is. A fogak mechanikus tisztítás a fogkőképződés szempontjából igen fontos. A tisztítás egyenletes dörzsölést jelent, de ne súroljuk nagyon erősen, mert többet árthatunk, mint használhatunk vele. A megfelelő fogápolási módszereket kell elsajátítani, amiben segítségünkre lehetnek dentálhigiénikusok is. Hasznos lehet, ha néha színező tablettát alkalmazunk, amivel le lehet ellenőrizni, hogy mennyire volt hatékony a fogmosásunk?


Milyen fogkefét használjunk?

A legjobb fogkefének kicsik a sörtéi, és közepesen kemény, de ha érzékeny az ínyünk, akkor egészen nyugodtan lehet a puhább sörtét használni. Mindig száraz fogkefét kell használni, ezért legjobb ha legalább kettőt tartunk otthon. Ezzel is le tudjuk csökkenteni a baktériumok számát, és növelni tudjuk a tisztítás hatékonyságát. A fogkefét kb. negyedévente le kell cserélni, vagy abban az esetben, amikor a sörtéi már szétállnak.


Mi okozza az elszíneződést a nyelven?

A korábban említett baktériumtartalmú lepedék időnként a nyelvre is rárakódik, ami igen rossz leheletet okozhat. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, a nyelvet is tisztítanunk kell, rendszeresen vagy a fogkefével, vagy pedig speciálisan erre a célra kialakított nyelvtisztító fogkefével, melynek használatával a hányingert is el lehet kerülni.


Mi a helyes fogmosás?

Egy rendes fogmosás legalább három percig tart. A legfontosabb az esti fogmosás, ez a fogápolás minimuma, napi egy alkalom. Nem szabad elkapkodni, nem a mennyiség, hanem a minőség dominál. Ha van lehetőségünk, akkor mossunk fogat napközben is, kb. negyed órával az étkezést követően, kerüljük az azonnali fogápolást, ami a legjobban az édességekre vonatkozik. Fogmosáskor ne dörzsöljük vízszintesen a fogainkat, mert kikoptathatjuk a fognyakat, ami érzékenységhez vezet. Ezen kívül kerüljük a fel le történő erős mozdulatokat, mert letolhatjuk vele a fogínyt a fognyakról.


Mi lehet még fontos a rendszeres fogápoláson kívül?


Fontos, hogy olyan fogkrémet használjunk, ami fogkő képződésének valószínűségét csökkenti. Érdemes minden másnap fogselymet használni, és fogköz tisztító kefét is, hogy a nehezen elérhető helyeken is tökéletes legyen a szájhigiénia.

A fenti dolgok lassítják a fogkő kialakulását időben, és természetesen csökkentik az esélyét a fogszuvasodás kialakulásának. Népi orvoslás, hogy egy kanál olívaolaj is segíthet, és az íny egészségére is jótékony hatást gyakorol. Ezen kívül több vitamin is ide tartozik még, ilyenek a E és a C-vitamin is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2015.