Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

data-ad-format="auto" data-full-width-responsive="true"> Egyre többen érkeznek Magyarországra fogászati kezelésre. Britek, írek, svájciak érkeznek fapados járattal, többcsillagos szállodákban szállnak meg, egy-két hétig tartózkodnak itt, ez idő alatt a magyar fogorvosi széken kívül hazánk nevezetességeivel is megismerkednek. Ráadásul így egy újabb külföldi utazás költségeit is megspórolják maguknak.

Már több cikk is jelent meg arról, hogy egy fogturizmussal foglalkozó utazási iroda nyílt Angliában, akik betegeiket hazánkba irányítják. Ezt a tevékenységet azonban nem egyedileg művelik. Angliában és Írországban már régóta foglalkoznak magyarok ilyesmivel. Ezt a lehetőséget már jó pár évvel ezelőtt felfedezték magyar vállalkozók, és kihasználják a gyógyászati turizmus területén így adódó esélyt. Több évre visszanyúló tapasztalataik révén a külföldi páciensek igényeinek feltárásában, az árak összehasonlításában, és a keresletben megmutatkozó változások bemutatásában is segítségünkre vannak.

Ma már természetes dolognak számít az, hogy Sopronban minden második házban találunk olyan fogászati rendelőt, amely osztrák betegeket lát el. Kevésbé ismert körülmény, hogy a magyarországi fogászati kezelések árfekvése olyannyira alacsony a nyugat-európaihoz képest, hogy már Angliából és Írországból, de még az óceánon túlról is érkeznek páciensek azért, hogy itt ellenőriztessék fogaikat, végeztessék el a szükséges beavatkozásokat.

Mindez hozzájárult ahhoz, hogy egy olyan vállalkozási forma jöhessen létre, amely a fogászati kezeléseket a turizmussal együtt, komplex szolgáltatásként tudja nyújtani. Így a fogorvosi székből felkelve számos program közül választhatnak a betegek, megismerhetik hazánk nevezetességeit, kirándulhatnak, golfozhatnak vagy gyógyfürdőben, uszodában is kellemesen eltölthetik idejüket.

Az egyik ilyen vállalkozás a Dental Travel Hungary. A cég elsősorban fő működési területén, Nyugat-Európában ismert, többek között már az International Herald Tribune és a Le Monde című lap is közölt cikket róluk. A cég vezetője, Stumpf-Bíró Balázs beszámolt az újfajta turizmus hátteréről, arról hogy a külföldi páciensek itteni kezelésének, utaztatásuknak megvalósításához több éves előkészületre volt szükség. Ennek részeként szerezték meg az angol és az ír domaint. A „dentaltravel” domainnevet ma már 29 országban tudhatják magukénak, ami azért is elengedhetetlen számukra, mert a külföldi páciensek jelentős többsége az interneten, a cég weboldalán keresztül érdeklődik, így veszi fel a kapcsolatot velük.

Az angol példán keresztül bemutatva ismertetjük, miért is választják a külföldiek hazánkat, ha fogászati kezelésre van szükségük, ahelyett hogy inkább otthon, a legközelebbi fogorvost keresnék fel.

Nagy-Britanniában nagyon kevés fogorvos van, és ha találunk is, az igen drágán dolgozik. Annak, akinek nem futja magánrendelésre pénztárcájából, az államilag finanszírozott National Health Service-nél van lehetősége fogorvos ellátást igénybe venni. Ám olyan kevés a praktizáló fogorvos, hogy várólistára kell feliratkoznia a betegeknek. Így ha valaki egy implantátumra vagy más kezelésre csak akkora összeget tud szánni, amennyibe az NHS támogatásával kerül, annak a heteket, hónapokat kell várnia. Még akkor is várólistára kerülhet a beteg, ha a fájdalom miatt olyan sürgős beavatkozásra van szüksége, mint a fogtömés vagy a foghúzás, ilyen esetben legfeljebb a határidő rövidebb.

Ha pedig a fogászati kezelések árait vesszük figyelembe, még világosabbá válik, miért is terjedt el a fogturizmus. Tegyük fel, hogy a beteg egy 10 tagú porcelánhidat szeretne, és nézzük meg a költségeket. Repülővel az út a szállodáig és vissza a cég által 200 fontba, azaz 72 000 Ft-ba kerül, egy háromcsillagos szállodában eltöltött 7 éjszakás itt tartózkodás pedig 280 fontba, vagyis 100 000 Ft-ba kerül. Maga a 10 tagú porcelánhíd, beleértve a teljes fogtechnikai költségeket és a fogorvosi munkákat, 1350 font, vagyis 485 000 Ft. Tehát összesen 1830 fontot, azaz 656 000 Ft összeg az, amit a erre kell fordítani. Ha még a költőpénzt is hozzá számoljuk, vagyis ha ajándékokat vásárol a páciens, vagy a magyar konyha ízeit is kiélvezi, akkor sem fog az egész többe kerülni számára, mint 2000 font.

Viszont a szigetországban, ha ugyanezt a 10 tagú porcelánkoronát akarnánk a szájunkba, akkor ezért a kezeléssekkel együtt 6000 fontot, tehát 2 150 000 Ft-ot kérnének. Ha csak ezt a példát vesszük alapul, akkor is igen jelentős a különbség, jelen esetben 4170 font, vagyis 1 494 000 Ft, így másfél milliós megtakarításra lehet szert tenni. A magyarországi látogatás ennek egyharmadába kerül, nem véletlen tehát, hogy a külföldiek nem hazájukat, hanem a gyorsabb és olcsóbb megoldást egy nyaralással megtoldva hazánkat választják.

 

 ©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.