Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

NyálmirigyváltozásokA nyálmirigyről a szájszárazságról, mumpszról

Az legnagyobb nyálmirigy párt az állkapocs mögött lehet megtalálni, közvetlenül a fül előtt. Kettő kisebb a szájfenék alatt helyezkedik el, és a többi, apró nyálmirigyek a szájüreg teljes területét behálózzák.

Amennyiben nem megfelelő a nyáltermelés, akkor szájszárazság tapasztalható. A nyál funkciója viszont nemcsak ez, hanem a védelem is, így elégtelen nyáltermelés esetén a fogszuvasodás kialakulása is valószínűbbé válik. A szájszárazság kevés folyadék hatására is bekövetkezhet, valamint abban az esetben is, ha valaki csak szájon keresztül vesz levegőt, továbbá gyógyszerek is eredményezhetik ezt, vagy betegség. Az idő előrehaladtával az ember életében a szájüreg egyre szárazabb lesz.

A kevés nyáltermelődés a nyálmirigyekből kivezető vezetékek eltömődése miatt is bekövetkezhet, pl. mészkőlerakódás miatt. Ilyen esetekben felhalmozódik a nyál, és duzzanatot okoz a mirigyben, ami miatt bakteriális fertőzés is kialakulhat.

Amennyiben hasonló a tapasztalat étkezés közben savanyú íz hatására, akkor biztos, hogy elzáródásról van szó. Ennek a magyarázata az, hogy a savanyú íz hatására sokkal intenzívebb a nyáltermelés, viszont az elzáródás miatt a nyál képtelen kiürülni, és duzzanat képződik. Ha a fogorvos ezt a problémát mechanikus nyomással nem tudja orvosolni, akkor egy speciális dróttal szedik ki a kőszerű képződményeket, a végső megoldása pedig a műtét.

Ha megsérül az ajak, pl. az alsó, akkor az ott található nyálmirigyek is megsérülnek, ami miatt a nyálürítés lehet problematikus, megduzzad a nyálmirigy, és egy kékes színű kinövés lesz a következménye. Általában magától elmúlik, viszont ha mégsem, akkor egyszerű műtét megoldást kínál rá.

A mumpsz és egyéb bakteriális fertőzések is eredményezhetik a nyálmirigyek duzzanatát. A daganatos megbetegedések, függetlenül attól, hogy jó- vagy rosszindulatúak, is okozhatnak nyálmirigyduzzanatot. Ebben az esetben a tapintása tömörebb, mint a fertőzéses esetén. Kőkemény is lehet, ha rosszindulatú daganatról van szó.

A gyulladás, a fertőzés a nyálmirigy csatornáinak az elzáródása miatt sokkal jellemzőbb, mint a daganatos megbetegedés. Ettől függetlenül minden ilyen duzzanatot meg kell vizsgálni. Ahhoz, hogy kiderüljön, milyen elváltozásról van szó, illetve mi az elváltozás eredete, mindenképpen mintavétel szükséges a nyálmirigyszövetből.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.