Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

data-ad-format="auto" data-full-width-responsive="true">

A világon a legnagyobb kacsacsőrű emlőst sikerül felfedezni az Egyesült Államokbeli Utah államban, melyre a kb. 75 millió éves felső-kréra rétegekben találtak rá. A szájában a kutatók mintegy nyolcszáz fogat számoltak, amivel szinte az összes növény elpusztítására képes volt.

A kutatók, akik különböző egyetemekről és múzeumokból érkeztek a helyszínre, együtt gyűjtötték az információkat az ősi növényevő állat maradványairól. Ez az új faj tulajdonképpen a Gryposaurus nemzetséghez tartozik, amit kampócsőrű gyíknak is szokás emlegetni. A kacsacsőrűek kb. 75 millió évvel ezelőtt éltek a késő-kréta korszakban, és akkoriban a legnagyobb dinoszaurusznak számított.

A mostani lelőhelyre még 2002-ben bukkantak rá, és itt találták meg kicsit később a leletet, melynek feje beágyazódott az agyagba és a homokkőbe. A lelet, bár jó állapotban volt, az arc környékén fontos részei hiányoztak. A koponyájának a közvetlen közelében több csontot is sikerült összegyűjteni, amiből csak később derült ki, hogy a hiányzó részeket is tartalmazza. A feltételezés szerint, amikor az állat elhullott, akkor annak a koponyája csak félig temetődött el a folyóparton, és a koponyájának az a része, mely nem volt a homokban, megsérült, és az áramlattal a csontok is máshova kerültek, és szintén beágyazódtak idővel. Az állattól kissé távolabb találtak még nagyobb csontokat is, amik alapján úgy becsülik, hogy hosszúsága kb. tíz méter lehetett.

Az állat szájában talált több száz fog miatt válhatott a Gryposaurus tökéletes növényevővé. Csak az aprításhoz háromszáz
Gryposaurus
fogat használt. Az állkapcsában azonban ennél sokkal több fog szerepelt, így szinte az összes növény esélytelenné vált. Ezek alapján, és a fogazat összetételének vizsgálatából, igyekeznek a tudósok feltárni az állat táplálkozási szokásait.

Természetesen ez csak egy a sok új dinoszaurusz közül, melyekkel közeli rokonságban van. A mostani lelőhelyen más családból is kerültek elő leletek, pl. találtak Velociraptorhoz hasonlítót, Hagryphust, de került elő Tyrannosaurida is, mely három szarvval rendelkezett. A területen már több, mint tizenkettő új fajt találtak.

A sok lelet és régészeti anyag alapján a tudósok igyekeztek szimulálni a 75 millió évvel ezelőtti környezetet. Az akkori Utah állam egészen másképp nézett ki, nem volt sivatagos, és vörös kőzeteket sem tartalmazott. Akkoriban egy sekély tenger felezte el a mai Egyesült Államok területét, a Gryposaurus a földrész nyugati részén élt, méghozzá egy vékony sávban a szárazföldön, mely a hegyek és a tenger között volt megtalálható nedves, párás klímában. A többi, vele közeli rokonságban élő dinoszaurusz északabbra élt, a mai Kanada területén. Az új lelet, több tudós szerint is nagyban hozzá fog járulni ahhoz, hogy a kacsacsűrőek evolúcióját megértsük.

 

 ©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.