Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

Összevesztek szakemberek a szájvízen

A legújabb ausztrál kutatások azt bizonyították, hogy az a szájvíz, amelyik alkoholt tartalmaz, rákkeltő hatású lehet. A közleményben, mely megjelent ausztrál fogászati szaklapokban is, az állt, hogy az alkohollal lehetőség nyílik arra, hogy különféle rákkeltő anyagok fejtsék ki hatásukat a szájban, mint pl. a nikotin.

Az alkoholtartamú szájvizekben az alkohol a leggyakrabban 26 %, ez az erősség azt a célt szolgálja, hogy a szájban lévő, és a fogszuvasodás kialakulását elősegítő kórokozókat elpusztítsa.

Michael McCullogh, aki a fenti vizsgálatot vezette, és a Melbourn-i Egyetem orális professzora nyilatkozatában elmondta, hogy olyan páciensekkel találkoztak, akiknél semmi más rizikófaktor nem volt jelen az alkoholtartalmú szájvízen kívül. A tanulmány óta több bizonyítékot is sikerült begyűjteni, mondta dr. McCullogh, és hozzáfűzte, hogy ők azon a véleményen vannak, hogy igenis szükség van a figyelmeztetésre. A professzor a szájvízről készült vizsgálatokat egy olyan arckrémhez hasonlította nyilatkozatának a végén, mely ugyan elszárítja a pattanásokat, de akár bőrrákot is okozhat.

Az ausztrál kormány örül az elért eredményeknek és a vizsgálatnak egyaránt, de úgy látják, hogy ez még nem végleges bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a szájrák valószínűsége nagyobb használatukkor. Robin Whyman, aki fogászati tiszti főorvosa az egészségügyi minisztériumnak, elmondta, hogy a fogorvosukkal minden esetben konzultáljon az, aki már hosszabb ideje használ szájvizet.

Több fogászati szaklapnak adott interjújában visszautasította a világ egyik legnagyobb szájvízgyártója a vádakat, majd hozzátette, hogy sem vezető rákkutatók, sem az Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti Hivatal nem talált bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy a szájvíz rákkeltő lenne.

A vállalat, melynek nevét szándékosan nem említjük, a szájvíz piacainak negyedét uralja, és a cég elmondása szerint több mint 100 vizsgálatot végeztettek el a szájvizekre vonatkozóan, és egyik esetben sem találtak problémát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.