Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

Porcelán héjak, azaz a sztármosoly titkaiElőször kisebb hibák esetén szokták választani, amikor még csak kisebb elszíneződésekről, esztétikai hibákról van szó. A porcelán héj nagyon elegáns része az esztétikai fogászatnak. Igazi kihívás a fogorvosnak, hiszen a gondos előkészítés mellett precíz tervezést követel meg, a fogtechnikus részéről pedig komoly esztétikai igényre van szükség. A sok ráfordított energia és munka azonban megtérül, hiszen hihetetlenül szép, és természetesen ragyogó fogat nyerünk. Fontos megjegyeznünk, hogy nem szükséges a fogat tönkretenni ahhoz, hogy a kívánt célt elérjük, hiszen elegendő a fog felszínét lecsiszolni, így csupán kevés foganyag veszteséggel jár.

Sem hagyományos technika alkalmazásával, sem pedig fogfehérítő eljárással nem lehet a porcelánhéjhoz hasonló ragyogást,
porcelán héj
csillogást elérni, soha nem lesz annyira fehér a fog. Ebből adódik, hogy sok közéleti személyiség dönt a porcelánhéj mellett, ha ténylegesen, igazán fehér fogakat szeretnének.

A héj elkészítésének lépései:

-       Ha sokkal fehérebb fogakat szeretnénk, akkor még a héj felragasztása előtt végeztessünk fogfehérítést.
-       A héjak helyét elő kell készíteni, ami érzéstelenítéssel történik, bár ez a dentin nem érinti, ennek ellenére az eljárást követően bizonyos fokú érzékenység jelentkezhet.
-       A fogzománcról kb. 0,6-1 mm-nyi felszínt eltávolítanak, ami gyakorlatilag a héj helye.
-       A lenyomatvételt a hely biztosítása után azonnal elvégzik.
-       Az előkészített felületre ideiglenes héjak kerülnek, amire később ráillesztik a véglegest. Fontos, hogy ezekre az átlagnál jobban kell figyelni, mert könnyebben leválhatnak.
-       A páciens kiválasztja a számára ideális fogszínt, amiről konzultál a fogorvossal, és/vagy a fogtechnikussal. A szín mellett egyéb paraméterekről is szó esik, pl. áttetszőség, forma stb.
-       Egy hét elteltével készül el a végleges héj, melyet megmutatnak a páciensnek is.
-       A porcelán héj esetében a legtöbb időt a ragasztás veszi el, ez is egyben a legnehezebb művelet az egész eljárást tekintve, ezért különösen nagy figyelmet igényel. A ragasztással a porcelán héj belső fele kémiailag odaköt a foghoz, így igen minimális az esélye annak, hogy leváljon.
-       A ragasztást követően a ragyogóbb mosolyt polírozással teszik még tökéletesebbé.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.