Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

Rendelőben végzett lámpás fogfehérítésMa már nemcsak a hajra, bőrre, vagy esetleg a ruhára figyelnek oda az emberek, hanem a jó megjelenéshez hozzátartozik az egészséges, szép fogazat is.

Az esztétikai fogászaton belül megkülönböztetünk otthoni, illetve rendelői fogfehérítést. A rendelőben végzett fehérítő eljárások hatékonyabbak, és sok esetben tudományos munka előzi meg, különféle fejlesztések eredménye. Az ilyen eljárás általában gyors, és igen hatásos, látványos eredményt lehet elérni vele. A kezelés ideje kevesebb, mint egy óra, ami pont elegendő ahhoz, hogy fehérré változzanak a fogak.

Mi a lényege a rendelői fogfehérítésnek?

A hatás már kevesebb, mint egy óra alatt bekövetkezik, ami gyakorlatilag egy egyszerű folyamatnak az eredménye. A
fogfehérítés rendelőben
kezelés előtt a szakember lefedi az ínyt, hogy csak a kívánt helyen fejtse ki hatását az anyag, majd ezt követően kerül csak a fogakra a fehérítő gél. A fejlesztések során úgy alakították ki, hogy egy speciális fény hatására a lehető legoptimálisabb eredmény születhessen. A fény és a gél együtt képes a kívánt hatást eredményezni, behatol a fogzománcba, és az ott található elszíneződéseket és szennyeződéseket eltávolítja. A speciális lámpa fényének az a feladata, hogy a gélben található hidrogén-peroxidot aktiválja. Ennek lebomlásával oxigén szabadul fel, melyek lebontják a festékanyagokat, melyek az elszíneződésért tehetők felelőssé, viszont a fogzománcot kímélik. A fény az aktiválás mellett hozzájárul ahhoz, hogy behatoljon az anyag a zománcba.

Miért színeződnek el a fogak?

Az elszíneződéseknek több okai is lehetnek. Ezek közül a legfontosabb a festéktartalmú italoknak a fogyasztása, mint pl. kávé, kóla, vörösbor, valamint a dohányzás, és ide sorolható még néhány antibiotikum is. A túlzásba vitt fluorbevitel is vezethet elszíneződéshez, és természetes velejárója az eltelt időnek is, hiszen elvékonyodnak a fogak külső rétegei, ami miatt sötétebbek lesznek.

Kinek ajánlott a fehérítő eljárás?

Minden embernek, aki ragyogóan szép, fehér fogat szeretne.

Milyen kockázatai lehetnek a fogászati fogfehérítésnek?

Semmilyen kockázattal nem jár, egy gyakran alkalmazott fehérítő eljárásról van szó, ami teljesen ártalmatlan, amit már tudományosan is igazoltak többször. Ellenben nem szokták ajánlani tizenhárom évnél fiatalabbaknak, illetve terhes nőknek.

Mennyi ideig tart, milyen tartós az eljárás?

Maga az eredmény tartós, viszont ha nagyon sokáig szeretnénk megőrizni a ragyogó fogakat, akkor egyfajta életmódváltásnak is be kell következnie. El kell kerülni az olyan italokat, melyek elszíneződést okozhatnak, és le kell szokni a dohhányzásról.

A rendelőben végzett fogfehérítés előnyei:

- háromszor tizenöt percig tart, tehát igen gyors
- azonnali eredmény tapasztalható
- egy órán belül bekövetkezik a színváltozás
- ellenőrzött hely, szakemberek jelenléte
- nincs szükség labor előkészületre

A rendelőben végzett fogfehérítés hátrányai:

- a fogorvosnál több időt kell eltölteni, mintha otthon végeznénk
- magasabb a peroxid koncentrációja
- különösen nagy odafigyelésre van szükség
- drágább, mint az otthon végzett

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.