Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

data-ad-format="auto" data-full-width-responsive="true">

Olyan fogászati beavatkozásokat kell érteni alatta, amelynek során a hagyományos terápia már nem vezetne eredményre. Ilyen lehet egy egyszerű foghúzás is, és ennek a műtéti változata, a gyökér csúcsának eltávolítása, egyéb ciszták műtéti beavatkozása. A szájsebészetnek egy külön területe az implantáció. Az ilyen kezelések során kompatibilis anyagokat felhasználva csavarokat építenek az állcsontba, ami a gyógyulási időt követően szinte eggyé válik azzal, és koronát lehet rá helyezni. A beültetés olyan előnyökkel jár, hogy pl. a fog csiszolásra nem lesz szükség, és így nem kell hidakat sem építeni. A pótlás beültetését követően, amennyiben az szakember javaslatait maradéktalanul betartják, és ez megfelelő szájhigiéniával párosul, akkor a kilökődés valószínűsége igen csekély.


A bölcsességfog eltávolítása

Gyakori, hogy a bölcsességfog előtörésekor az állkapocsban nincsen elegendő hely, ahhoz, hogy fogsorba a fog  megfelelően illeszkedjen, így a felszín alatt maradhat egy része, vagy akár az egész fog.

A fentiekből következően javasolt a fog eltávolítása a következő miatt:

  •        gyulladás alakulhat ki az előtörés körül az ínyen
  •        megjelenhet ciszta a fogkorona környékén, ami még a csontban van
  •        károsodnak a nyomás hatására az előtte lévő ép fogak
  •        gyulladásos góc alakulhat ki, ha rendellenes az áttörés
  •        a rendellenes bölcsességfog torzítja a fogsort, és a harapás is rendellenes lehet, fogszabályzóra lehet szükség.
  •        Szövődmények léphetnek fel a későbbi fogpótlások estén

 

 ©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.