Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

Esztétikai fogászat

Esztétikai fogászat

Esztétikai fogászat, kozmetikai kezelések, esztétikai beavatkozások

A jó közérzet elengedhetetlen velejárója a tökéletes, ragyogóan fehér mosoly, ami nem utolsó sorban komoly önbizalmat is sugároz mind a hivatalos, mind pedig a magánéletben. Több okra is visszavezethető az, hogy miért fordulnak fogorvoshoz az emberek esztétikai célokkal.

Fogászati héj

A megjelenésünkben, esztétikailag kiemelkedő jelentősége van a frontfogaknak, és amennyiben elszíneződnek, töredezetté válnak, bizony nem túl esztétikus látványt nyújt. Ekkor jöhet szóba a héj, aminek segítségével könnyedén változtatható meg a fogak felszíne, alakja és a színe egyaránt.

Porcelán héjak, azaz a sztármosoly titkai

Először kisebb hibák esetén szokták választani, amikor még csak kisebb elszíneződésekről, esztétikai hibákról van szó. A porcelán héj nagyon elegáns része az esztétikai fogászatnak. Igazi kihívás a fogorvosnak, hiszen a gondos előkészítés mellett precíz tervezést követel meg, a fogtechnikus részéről pedig komoly esztétikai igényre van szükség.

A fogfehérítési lehetőségekről

A fogfehérítés manapság egy igen közkedvelt fogászati megoldás, mely az esztétikai fogászatnak a része. A modern fogászatnak az a célja, hogy tökéletes esztétikai megoldást kínáljon, és helyreállítsa a korábbi fehér mosolyt. En a célja a fogfehérítő eljárásnak is.

Esztétikus fogtömésekről általánosságban

Alkalmazásukkal lehetőség nyílt arra vonatkozóan, hogy a fém tömések kiszoruljanak a fogtömések világából, így az amalgám tömések lassan a múltba vesznek.

Az esztétikai fogászat lehetőségei

Mindenki egyértelműen igennel válaszol arra a kérdésre, hogy szeretné-e, hogy fogai ragyogóan fehérek, és egészségesek legyenek. Az esztétikai fogászat fő feladata, hogy a felmerülő szépséghibákat korrigálják, de ezen kívül az is fontos, hogy ezekkel a kezelésekkel ne károsodjanak az ép fogak. De milyen lehetőségei vannak a fogászat ezen szakterületének?

Arany fogbetét

A fogorvostudomány jelen állása szerint ez a legtartósabb kezelése a szuvas fogaknak. A porcelán betétekhez hasonlóan a fogorvos először kialakítja az üreget, amiről majd a lenyomat készül. Ezek után a laborban 22 karátos aranyból kiöntik az inlay-t.

Fogak éleinek pótlása, letört első fogak

Az esetek többségében kisebb balesetek miatt szembesül a fogorvos azokkal az esetekkel, amikor az első fogaknak kisebb-nagyobb része letört. A zománc, mely kívülről borítja a fogakat, igen kopásálló, viszont igen rideg, ami miatt, ha keménybe ütközik, könnyen eltörhet, vagy egy-egy darab letörhet belőle.

A fogak közötti hézagok megszüntetése

Sok embernek található a fogai között rés, ami nem igazán esztétikus, hiszen a fehér fogak között egyszerűen feketének tűnik a mögötte található szájüreg. Az esztétikum mögött természetesen más problémák is húzódhatnak, mert a rés káros a fogágyra nézve is, hiszen az ételmaradék folyamatosan a fogágyak közé ékelődik, és ínygyulladáshoz vezet.

Az esztétikai fogászatról

A mai világban szinte nélkülözhetetlen az, hogy valaki a tökéletes mosolyhoz hasonlóval rendelkezzen, hiszen ez alapja a jó emberi kapcsolatoknak is. Tőlünk nyugatra ez a hozzáállás már igen komolyan elterjedt, így nem luxusnak, hanem egy alapvető dolognak számít.

Az esztétikai fogászatról

A szép fogakra egyre nagyobb igény mutatkozik napjainkban. Egyre újabb és újabb technológiák látnak napvilágot, a piacon új anyagok jelennek meg, így ha fogorvosi szempontból közelítjük meg a témát, a szakembereknek is egyre több lehetősége akad, hogy megfeleljen ezeknek az új igényeknek. Igazán kimagasló eredményeket az elülső fogak esetében lehet elérni, a letört, sérült vagy esetleg elszíneződött fogakra porcelánhéj ragasztására van lehetőség.

Esztétikai fogászat fontossága

A fogászati beavatkozások közül beszélünk esztétikusabb és kevésbé esztétikus fogászati eljárásokról, amiknek a költsége is nagyon eltérő lehet. A technikai lehetőségeknél nincs komoly eltérés, így elsősorban az anyagi javak dominálnak, és természetesen a fogorvos szaktudása.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.