Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

Fogfehérítés

Fogfehérítés

Salétromsav és krétapor az otthoni fogfehérítéshez

Évek elteltével, és a kávéfogyasztás növekedésével a szép fehér fogak sajnos elszíneződnek. Igen drága fogászati beavatkozásoknak köszönhetően el lehet érni ma már komoly eredményeket, és emellett persze a következő otthoni eljárásokkal is próbálkozhatunk.

Fogfehérítés a Római korban, és azután

Az Ókori Rómában a fogakat még vizelettel és keféléssel fehérítették, majd az idő előrehaladtával a portugálok használták, és a fogászati beavatkozások között a foghúzás után az eljárás nagyon hamar az ezüstérmes helyre került. A XIV. században a borbélyok a fogak felszínét csiszolgatták, sőt reszelték is. Rövid idő elteltével bevezették a salétromsavas ún. rézmetsző oldatot, ami egészen XVIII. századig kitartott.
Fogfehérítés

Fogfehérítés

A fogaink fehérsége is adottságunk bizonyos fokig, de a világítóan hófehér fogak is lehetnek hajlamosak különféle fogbetegségekre, fogszuvasodásra, sőt a sárgás színűek is lehetnek makk egészségesek. A fogszín és az egészséges fog közvetlenül tehát nem függ össze. A legfőbb cél mindig az kell, hogy legyen, hogy fogaink egészségét megőrizzük, és ha erre törekszünk, akkor nagy valószínűséggel elkerülhetőek lesznek az elszíneződések is, amik a különféle fogbetegségek következményei.

Mitől lesz fehér a fogunk?

A fogorvosok véleménye is különbözik abban, hogy érdemes-e fogfehérítéssel foglalkozni, illetve az eleve fehér fogat szabad-e tovább fehéríteni? Megoszlanak erről a vélemények, de vajon tényleg lehet-e, azt segít eldönteni az ún. fogszínskála!

A nikotinos rágó kifehérítheti a fogunkat

Egy tanulmány szerint a nikotin tartalmú rágógumi a leszokás mellett fogfehérítő hatással is bír. Egy nemrég elvégzett kísérlet szerint, amit teheneken végeztek, a kutatók azt a felfedezést tették, hogy a nikotin tartalmú rágók közül kettő is hatékonyabb eszköznek bizonyult a lepedék ellen, mint a hagyományos rágógumik. Fontos megjegyezni, hogy az összes rágó elősegíti a nyálnak a fehérítő képességét is.

Az uniós törvény kedvez a fogturizmusnak

Egy új uniós szabályozás lehetővé teszi azt a britek számára, hogy nemzeti fogászatokon túl, olcsóbb magánpraxisokat vegyenek igénybe. Androula Vassiliou, aki az EU egészségügyi főbiztosa elmondta, hogy a szigetországiak rövid időn belül más ország fogorvosaihoz is bejelentkezhetnek fogászati kezelésekre, és ezeknek a kezeléseknek az árát saját nemzetük egészségbiztosítójától visszaigényelhetik.

Ajándékozzon fogfehérítést!

Egy közvélemény kutatásból kiderült, hogy a lakosságnak kb. a harmada 20 és 50 ezer Ft körül költött 2008-ban karácsonykor, és mivel a fogfehérítés kb. ebben a sávban található, így könnyen felkerülhet a lehetséges ajándékok listájára.
A fogászati lézer fehérítő hatása

A fogászati lézer fehérítő hatása

A nagy teljesítményű lézer a fogfehérítésnél egy katalizátorként működik, az amúgy több órán át tartó beavatkozás nagyon rövid idő alatt lezajlik. A fog felszínére egy karbamid peroxidot tartalmazó anyagot helyeznek. Ez az anyag bontja szét a színanyagok szénmolekuláit amely által eltűnik az elszíneződés. A lézer ezt a folyamatot gyorsítja fel többszörösére.
Az otthon végezhető és a LED-lámpás fogfehérítés összehasonlítása

Az otthon végezhető és a LED-lámpás fogfehérítés összehasonlítása

Az otthoni fogfehérítési módszerek már-már közismertnek, mindenki számára elérhetőeknek mondhatók, ennél azonban sokkal modernebb, hosszabbtávú hatást eredményező technika a LED-lámpás fogfehérítés, amely egyre elterjedtebb és olcsóbb.
Fogfehérítés típusok

Fogfehérítés típusok

A fogfehérítés technikáját már az ókori szépségipar is alkalmazta, a múlt század óta azonban a fogorvos rendelőjében gyorsan és fájdalommentesen tehetjük szebbé mosolyunkat. Mostani írásunkban a legismertebb fogfehérítési módszereket mutatjuk be.
Fogfehérítés fogorvosnál

Fogfehérítés fogorvosnál

Számos ember nem tud őszintén mosolyogni fogai színe miatt, ez előbb-utóbb az önbizalom csökkenésével is járhat. Nekik lehet megoldás a fogfehérítés. Egy-egy ilyen eljárás mindössze 30 perces, a dohányzás, kávézás, teázás és gyógyszerek miatti elszíneződést is képes eltűntetni a fogfehérítés legmodernebb technológiája, amely nem csak a fogak felszínét, de a mélyebb rétegeit is fehéríti.
20 május 2010.  Jázmin Harmath: Brite Smile – Az UV mentes rendelői fogfehérítés
Brite Smile, a professzionális fogfehérítés új dimenziója. A presztízs kategóriájú amerikai fogfehérítési módszer, UV mentes, így valóban kíméletes, megbízható, természetes hatású, és hosszan tartó eredményt biztosít.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.