Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

Fogpótlás

Fogpótlás

Fogpótlás csiszolás nélkül

A gyakorlati fogászatban ha egy fogat pótolnak, sokszor híd építésével valósítják meg. A hídépítés alkalmával a tömött, vagy akár teljese egészséges fogakat lecsiszolják, és koronával látják el. Egyre gyakrabban fordul elő, hogy a pácienseknek egyszerűen igényük van arra, hogy csiszolás nélkül oldják meg a pótlást.

Sérült fog – esztétikai fogászat

A porcelán- és kerámiahéjat akkor szokás alkalmazni, ha a fogakon esztétikai hibák alakulnak ki, pl. egy baleset következtében. Tökéletes lehet akkor, ha pl. az elülső fogazat nem szabályos, vagy elszíneződése miatt kevésbé esztétikus, esetleg töredezett.

Esztétikus fogpótlások és fogkoronák

Abban az esetben, amikor a fog már fogmegtartó kezeléssel nem gyógyítható meg, akkor kerülhet sor korona alkalmazására. A koronák felhelyezése a modern fogászatban napi rutinfeladatnak számít, és teljesen élethű, és esztétikailag is minden tekintetben megfelelnek.

Porcelán korona

Nagyon fontos, hogy a legjobb minőségű korona is csak akkor képes tökéletesen ellátni a funkcióját, ha az alatta lévő fog egészséges. A fogpótlást csak abban az esetben szabad alkalmazni, miután a fogmegtartó kezeléseket elvégezték. Leggyakrabban tartós fogpótlásokat, porcelán koronákat szoktak alkalmazni.

Fogpótlás halottakból, állatokból

A mesterséges anyaggal való fogpótlásnál sokszor merül fel olyan probléma, hogy a szervezet képes-e befogadni. Másik gond a csontanyag, ami a fog elvesztése után hiányzik a szervezetből. Az új eljárás továbbfejlesztésével gyakorlatilag ún. öngyógyulásra lehet kényszeríteni a szervezetünket.

Leplezett fém borítókorona

Az ilyen típusú koronák egy fémvázból állnak, melyet egy a fog színével megegyező réteg borít. A külső borítás célja elsősorban a jó esztétikai hatás elérése, viszont az alatta elhelyezkedő fémváz a korona stabilitásáért felel. Vannak úgynevezett teljesen leplezett fémkoronák, ilyenkor a korona teljes fémszerkezetét beborítják a leplezőanyaggal.

Teljes fém borítókorona

Azokat a koronatípusokat, amelyeket fémből állítanak elő, különféle ötvözetek felhasználásával hozzák létre. A kétrészes és húzott koronákat manapság már nem használják, mert a széleknél nem volt pontos a záródás és a rágófelszín létrehozása is problémákat vetett fel.

Lenyomatvétel és csonkvédelem

A fogkorona elkészítése előtt meg kell tervezni azt, mégpedig úgy hogy az tökéletesen illeszkedjen az érintett területen preparált csonkhoz. Vagyis a művelet első lépése az, hogy lenyomatot vesznek a szájüreg belsejéből, amely tartalmazza a korona leendő helyét is.

A fog előkészítése

Mielőtt a koronát felhelyeznék, a fogat elő kell készíteni. Erre azért van szükség, hogy a korona beférjen a helyére, és hogy megfelelően rögzüljön. Ezt a folyamatot úgy végzik, hogy különböző csiszolók használatával a foganyagot eltávolítják. Az hogy a csontot hogyan készítik elő a korona típusától, anyagától és az esetlegesen visszamaradt foganyagtól függ.

A koronakészítés lépései

először a beteget megvizsgálják, majd felállítják a diagnózist és elkezdik a kezelést. Ha van rá igény, akkor a próbamintát is készítenek, és így a koronát, ami viaszból készül, gipszmodell segítségével alakítják ki.

Fogászati korona

A korona az a fogmű, amely befedi a fog teljes felszínét, és cement segítségével rögzítik. Azt a korona típust, ami nem fedi be teljesen a fog felszínét részleges koronának, nevezzük. Ezek a 3/4 és 4/5 koronák, amelyek a fog szinte teljes felszínét beborítják kivéve az a részt, ahol a fog a mellette lévő foggal találkozik, vagyis a vesztibuláris felszínt.

Kagylós fogpótlás

Rengeteg emberrel előfordul életében, hogy fogpótlásra kényszerül. Mivel pótoljuk? Tesszük fel ezt a nagyon fontos kérdést, vagy esetleg mentsük meg mégis valahogy? Jó megoldásnak tűnhet a fogászatban forradalmasított implantátum, melynek a feje lecserélhető.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.