Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


Jázmin Harmath

Gyermekek tejfogváltása

Gyermekek tejfogváltása Tejfogak előbújása

Csecsemőkorban az első fogacskák előbújása gyakran okoz kellemetlenséget, fájdalmat, a fogzás megviseli a gyermeket. A fog előtörése nyomja, feszíti a gyermek ínyét. A feszítő ingerre lokális gyulladás alakul ki, ettől az íny vörös lesz, enyhén duzzadt. A babáknak ilyenkor fokozottabb a nyáltermelődésük, nyugtalanok, általános az esetenkénti hőemelkedés is. A picik az ujjuk, öklük szopogatásával, tárgyak rágásával próbálják enyhíteni fogzásuk viszontagságait. A fogelőtöréskor kialakuló kellemetlenségek enyhítésére számos készítményt kínálnak a drogériák. A fogzást segítő termékek helyi érzéstelenítőt tartalmaznak, általában lidokaint, ettől enyhül a fájdalom.

A fogacskák előbukkanásának sorrendje

A gyerekek fél évesek, amikor tejfogaik előbújása megkezdődik, s ez a folyamat eltart 24 hónapos korukig. Jellemző azonban az 1-5 hónapos eltolódás, nem kell kétségbeesni, ha később bújnak elő azok a fogacskák.

6 hónaposan: alsó első metszők
7 hónapban a felső első metszők és az alsó második metsző
9. hónapban felső első metszők
12. hónapban alsó első örlőfogak (négyes)
14. hónapban felső első őrlők
16. hónapban alsó szemfogak
18. hónapban felső szemfogak
20. hónapban alsó második molaris (ötös)
24. hónapban felső második molaris

Késői fogzás

A gyerekeknél a tejfogak előbújásának ideje eltérhet. A szülők gyakran kétségbeesnek, ha azt tapasztalják, hogy gyermeküknél lassabban megy végbe ez a folyamat. Nem kell aggódni, ártalmatlan jelenség, több hónapos eltérés is tapasztalható a gyermekek között. Előfordul, hogy 6 hónapos kor helyett csak 8-10 hónaposan bújnak ki az első fogacskák. Amennyiben az említett időintervallumon túl sem történik változás, érdemes felkeresni gyermekfogászatunkat, ahol egy röntgenfelvétel alapján megállapítható egy esetleges fogcsírahiány, ez azonban, valóban egy ritka sajátosság.

Fogváltás

Amikor a maradófogak elkezdenek előbújni, nyomást gyakorolnak a tejfog gyökerére, amitől az fokozatosan felszívódik. A tejfogat kipottyanása előtt már szinte csak az íny tartja, ilyenkor a fog ide-oda billeg. Gyakran a gyermekek addig próbálkoznak, míg maguk távolítják el ezeket a tejfogakat. Előfordul, hogy étkezés során esik ki, illetve számos esetben éjszaka nyeli le a gyermek. Sajnos nem minden esetben megy ilyen könnyedén a fogváltás. Előfordul, hogy a tejfogat az íny már olyan gyengén tartja, hogy a gyermek számára már az étkezés is problémát okoz, mégsem engedi a szülői beavatkozást. Amennyiben nem sikerül rávenni a gyermeket a mozgó fogacska kibillentésére, akkor gyermekfogszakorvoshoz kell fordulni vele.

Mi az oka annak, ha nem esik ki a tejfog?

Előfordulhat, hogy bizonyos tejfogak nem mozdulnak, hosszú évekig a helyükön maradnak. Ilyen esetben elképzelhető, hogy a tejfog alatt nincs maradófog, ami kitolná a tejfogat. Ez a jelenség nem igényel beavatkozást, mindaddig, amíg a tejfog stabilan a helyén marad és nem okoz problémát a rágásban. Esztétikailag a front területen okozhat gondot a tejfog, hiszen a mosolygásnál látható az oda nem illő, kisebb méretű fog. Ez a kedvezőtlen esztétika zavarhatja a gyermeket, erre azonban léteznek megoldások. A másik gyakori lehetőség, amikor a tejfog alatt megbújik ugyan a maradófog, de az elhelyezkedése miatt képtelen előtörni. Ebben az esetben általában fogszabályzással állítjuk helyre a fogak rendezetlenségét.

A Fogtündér és a tejfogak

Hazánkban is egyre népszerűbb a Fogtündér. A gyerekek, akik ismerik a történetet, alig várják, hogy büszkén a kispárnájuk alá rejthessék a kiesett tejfogukat. A reggeli ébredés örömteli élmény a gyerekek számára, hiszen a Fogtündér a tejfogért cserébe kedves ajándékot helyez a párna alá. Ezzel a módszerrel motiválhatjuk gyermekeinket, s megváltoztathatjuk bennük azt az esetleges negatív asszociációt, amit a fogváltás kiválthatott. A bájos Jázmin Fogtündérrel számos rendezvényen, óvodákban, iskolákban találkozhatnak a gyerekek, ezekről az eseményekről mindig hírlevélben tájékoztatjuk kedves pácienseinket. Regisztrálni és további információkat szerezni a következő elérhetőségen tudnak: www.dentalkope.hu

© Copyright: Jázmin Harmath    Hozzáadva: 03.12.2010.

 
 

Olvasói értékelés,

Új hozzászólásHozzászólás
Első magyarországi online fogászati egyesület
Még 2000 karakter marad
Az Ön hozzászólása:

Köszönjük a részvételt!
Köszönjük!

Az Ön hozzászólását fogadtuk.
Hozzászóláshoz írja be jelszavát, ha még nincsen,kérem regisztráljon! 

Hozzászóláshoz írja be jelszavát E-mail: Elfelejtette a jelszavát?
Jelszó:
Jelszó ellenőrzés

Kérem várjon...
Regisztráció

Vezetéknév:    Keresztnév:

E-mail:  [A hozzászólásokban nem jelenik meg.]


Kérem írja be jelszavát:

Jelszó megerősítése:
Sikeres regisztráció!

A regisztráció aktiválásához kérem írja be az e-mail címére elküldött levélben található megerősítő kódot:


©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.