Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


Edit Murányi

Szakmai figyelemfelhívás a fogszuvasodás problémájára, amely jelenleg az egyik legelterjedtebb betegség a világon

SAJTÓKÖZLEMÉNY
2014. JÚLIUS 9.


Szakmai figyelemfelhívás a fogszuvasodás problémájára, amely jelenleg az egyik legelterjedtebb betegség a világon

A fogászati szakma képviselői új programot indítottak a Közép-Kelet Európai régióban és létrehozták a
“Fogszuvasodásmentes Jövőért Szövetség”-et
(The Alliance for a Cavity-Free Future - ACFF)


BUDAPEST, 2014 – A Fogszuvasodásmentes Jövőért Szövetség, az Alliance for a Cavity-Free Future ( ACFF), - egy minden országban közös, általános célok elérésére alakult szakmai elköteleződés - a Közép-Kelet Európai országokra vonatkozó jelentésében a következő epidemológiai adatokat tette közzé a fogszuvasodás jelenlegi állapotáról:
Magyarországon....
• a 6 éves gyerekek csak 41%-ának egészségesek a fogai
• a 12 éves gyerekeknek 2-3 foga már megbetegedett
• a 12 éves gyerekek 32%-ának szüksége van fogszabályozó kezelésre
• a 12 éves gyerekek csak 38,5%-ának egészséges a fogínye
• a 35-44 éves felnőtteknek átlagban 15,9 foga szuvas, tömött vagy kihullot
• a 65-74 éves idős lakosság 26%-a fogatlan
Az Egészségügyi Világszervezet, a WHO által 32 európai országban szervezett felmérése szerint Magyarország a 19-ik, igen rossz helyen áll a fogszuvasodás elterjedésének tekintében. A WHO 2001-es adatai szerint Magyarországon a tizenkét éves korosztály átlagban három-négy szuvas foggal rendelkezik, míg például Svédországban ez az adat kevesebb egynél. A 35-49 év közötti magyar lakosok fogának több mint a fele szuvas, tömött vagy hiányzik. Megdöbbentő, hogy a hazai 65 év feletti lakosságnak több mint a negyede fogatlan, amíg például a skandináv államokban alig találni fogatlan embert.
A fogszuvasodás továbbra is az egyik legjelentősebb közegészségügyi probléma Magyarországon, hiszen a lakosság több mint egy harmada csak akkor megy el fogorvoshoz, ha már problémája van. 40%-uk rendszertelenül jár, és többen látogják meg a fogorvost foghúzás miatt, mint ellenőzés végett.
"Annak ellenére, hogy rendelkezünk a fogszuvasodás kezeléséhez szükséges tudással és eszközökkel, a betegség előfordulása és annak mértéke továbbra is aggasztó méreteket ölt a Kelet-Európai országokban"- mondta dr. Georgios Tsakos, az EU ACFF igazgatósági tagja. "Tény, hogy a világon a fogszuvasodás problémája miatt évente 51 millió órát hiányoznak a gyerekek az iskolából. Magyarországon a 6 éves gyerekek 59%-ának probléma van a fogával, 12 éves korban a magyar gyerekeknek általánosan már négy rossz foga van. Azt azonban fontos megjegyezni, hogy a fogszuvasodás megelőzhető, és a korai szakaszában megfelelő kezeléssel visszafordítható”.


A fogszuvasodás megelőzésére a Fogszuvasodásmentes Jövőért Szövetség (ACFF) nyolc Közép-Kelet Európai országban, köztük Magyarországon is felvilágosító kampányt indít annak érdekében, hogy az átlag, nem szakemberek számára is érthetővé tegye a fogszuvasodás okait, a megelőzés lehetőségeit. A Szövetség minden erőfeszítést megtesz azért, hogy elindítson egy globális társadalmi mozgalmat, Állítsd Meg Most a Fogszuvasodást – egy Fogszuvasodásmentes Jövőért” elnevezéssel.
„Egy jól szervezett, átfogó, nemzeti fogászati prevenciós program kivitelezésének jelenleg Magyarországon nem adottak sem humán sem financiális lehetőségei – mondta Dr. Alberth Márta a Debreceni Egyetem tanszékvezetője. "Ez azt jelenti, hogy az országban az emberek 96%–100%-a szenved a fogszuvasodás problémájától, és bár tisztában vagyunk a betegség megállításának módszerével, mégsem csökken ennek a mértéke, vagy az ismeret hiánya, vagy az anyagi nehézségek miatt. A fogszuvasodás sokkal nagyobb, szélesebb körű figyelmet érdemel, hogy mindenkiben, s minden szinten tudatosuljon a megelőzés és a korai kezelés fontossága. Ez ma a legfőbb célunk."

A Fogszuvasodásmentes Jövőért Szövetség Közép-Kelet Európai Programja (ACFF CEE Chapter) szándéknyilatkozatában új megvilágításba helyezi a fogszuvasodás problémáját.
2014.Június 25.-én Varsóban a szakma lengyel, cseh, szlovák, román, litván, lett, észt és magyar képviselői elfogadták és aláírták azt a nyilatkozatot, amelyben nemzetközi együttműködésen alapuló cselekvésre hívják fel az egyes országok vezetőit, társadalmi és civil szervezeteit, egészségügyi és fogászati szakembereit, közérdekű és oktatási intézmények dolgozóit. (Szövetség a Fogszuvasodásmentes Jövőért – Közép-Kelet Európai Program / CEE ACFF Chapter – Alliance for a Cavity-Free Future Central Eastern European Chapter). Felhívják a figyelmüket arra, hogy a fogszuvasodás, mint népbetegség megelőzhető, és korai szakaszában visszafordítható! Hangsúlyozzák, hogy nem csak egy átfogó program létrehozására van szükség, de annak feltétlen támogatása is elengedhetetlen.

A szándéknyilatkozatot aláíró és a szakmai bizottságot megalapító nyolc Közép-Kelet Európai szakorvos:
• Prof. Urszula Kaczmarek, Lengyelország, Szövetség a Fogszuvasodásmentes Jövőért Közép-Kelet Európai Programjának elnöke
• Dr. Ruxandra Sfeatcu, Egyetemi Adjunktus, Románia, ,,Carol Davila” Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem
• Dr. Romana Koberova Ivancakova, Egyetemi docens, Csehország, Prágai Charles Egyetem Általános Orvostudományi Kar, Hradec Kralove
• Dr. Alberth Márta, Egyetemi docens, Magyarország, Debreceni Egyetem, Fogorvostudományi Kar
• Prof. Neda Markovska, Szlovákia, Pavol Josef Safarik Egyetem, Kassa
• Dr. Julija Narbutaitė, Egyetemi docens, Litvánia, , Litván Egészségtudományi Egyetem
• Dr. Egita Senakola, Egyetemi docens, Lettország, , Riga Stradins Egyetem
• Dr. Jana Olak, Egyetemi Adjunktus, Észtország, Tartu Egyetem, Fogorvosi és Fogtechnikusi Kar

Prof. Urszula Kaczmarek a Fogszuvasodásmentes Jövőért Szövetség Közép-Kelet Európai (CEE ACFF Chapter) programjának felelős elnöke így fogalmazott: "Az együttműködés létrejötte elengedhetetlen feltétele a fogszuvasodás megelőzéséért indított globális, átfogó szakmai programunknak. Nemzetközi és helyi szinten is meg kell szereznünk a különböző szakmai, népegészségügyi és egyetemi szervezetek támogatását, hogy velük együttműködve segíthessük egymás munkáját a probléma felismerésében, a betegség kezelésében és megelőzésében. Együtt képesek leszünk a nyilvánosság figyelmét felhívni a fogászati megbetegedésekre, oktató programot és konkrét lépéseket tenni a fogszuvasodás megelőzésére és a szájhigiéniai szokások megváltoztatására. Sokkal hatékonyabb megelőzési stratégiára és a társadalmi tudosság növelésére van szükség a fogászati szűrés és szájápolás területén. Ez utóbbit szájápolási promóciós anyagokkal és programokkal érhetjük el a "gondolkodj globálisan – cselekedj helyben" elv alapján – tette hozzá a programért felelős Kaczmarek professzornő.

A szövetség új, Közép-Kelet Európai programjának legfontosabb céljai:
• A régiók megfelelő szakembereinek felkérése, hogy támogatásukkal megvalósíthatóak legyenek a Fogszuvasodásmentes Jövőért Szövetség globális céljai.
• Rámutatni a Közép-Kelet Európai régióban a fogszuvasodás megelőzésének és a fogszuvasodás ellen való küzdelem jelenleg tapasztalható egyenlőtlenségeire.
• További támogatást szerezni Közép-Kelet Európa vezető fogászati egyesületeitől és szervezeteitől annak érdekében, hogy a Fogszuvasodásmentes Jövőért Szövetség (Alliance for a Cavity-Free Future) küldetése célba érjen, feltárja és megoldást nyújtson a fogszuvasodás megelőzésében fennálló információhiányos állapotra.


Hogyan támogathatja Ön is a kampányt?
1. Tudjon meg a lehető legtöbbet közvetlen környezetének fogápolási szokásairól! Segítségül letöltheti az ACFF Fogszuvasodás állapotjelentését az alábbi honlapról: www.acffeurope.com.
2. Ossza meg ezeket az információkat családjával és barátaival!
3. Legyen elkötelezett a célért! Változtassa meg a táplálkozási szokásait, ha szükséges, gondolja át szájhigiénia szokásait, konzultáljon ezügyben fogorvosával és a tanítsa meg a családját és környezetét, hogyan lehetséges résztvenni egy mindenki számára elérhető fogszuvasodásmentes jövő építésében!


A fogszuvasodásról:
A fogszuvasodás a leggyakoribb népbetegség a világon, amely a populáció közel 80%-át, ötmilliárd embert érint. A fogszuvasodás olyan krónikus betegség, amelyet a savképző baktériumok okoznak azáltal, hogy a szájba kerülő szénhidrátokat bontják. A lebomláskor olyan sav keletkezik, amely első lépésként a fog kemény szöveteiből kioldja az ásványi sókat, főképp a kalciumot. Ez károsíthatja a fogak szerkezetét, ezzel elősegíti a fogszuvasodás kialakulását.
Európa egyes országaiban az elmúlt 30 évben jelentős javulás tapasztalható a fogszuvasodás megelőzésében és kezelésében, de ennek ellenére továbbra is komoly problémával állunk szemben, amely nem csupán egészségügyi, hanem társadalmi és gazdasági következményekkel is járhat.
A fogak rossz állapota, valamint a fogszuvasodás hatással lehet az egyén általános állapotára, közérzetére, önbecsülésére, de a foglalkoztathatóságára és a társadalmi elismertségére. Tudott, hogy sokkal nehezebb és sokkal költségesebb a betegséget kezelni, mint azt megelőzni.


A fogszuvasodás folyamatáról:
A fogszuvasodás korai szakaszában, az induló fázisban a fogszuvasodás megállítható vagy akár visszafordítható, ha a kiváltó tényező hatása csökken vagy megszűnik.


Fogszuvasodásmentes Jövőért Szövetség (The Alliance for a Cavity-Free Future - ACFF):
A Fogszuvasodásmentes Jövőért Szövetség (ACFF) egy non-profit jótékonysági szervezet, amely a világ vezető fogorvosainak és fogászati szakértőinek egy közös célért való elköteleződése. Azért fogtak össze, hogy bevezessék a köztudatba a fogápolás helyes gyakorlatát, valamint megalapozzák egy magasabb szintű szájhigiéniai kultúra megteremtését. A Szövetség legfontosabb célja a fogszuvasodás kialakulásának csökkentése és a betegség továbbfejlődésének megállítása, tehát „Fogszuvasodásmentes Jövő” biztosítása mindenki számára. E célok elérése érdekében a Szövetség úgy véli, összefogásra van szükség, hogy felhívják a figyelmet a fogszuvasodás előfordulásának magas arányára, a betegség megelőzésének lehetőségeire, és olyan eszközök javaslattételére, amelyekkel előnyösen befolyásolhatják az emberek fogápolási és szájhigiéniai szokásait.
Amennyiben további információra van szüksége a Szövetségről (The Alliance for a Cavity-Free Future - ACFF), látogasson el a www.acffeurope.com oldalra.# # #Reference:
1. World Health Organization, Report on Oral Health, 2003. Available at: http://www.who.int/oral_health/media/en/orh_report03_en.pdf

© Copyright: Edit Murányi    Hozzáadva: 16.07.2014.

 
 

Olvasói értékelés,

Új hozzászólásHozzászólás
Első magyarországi online fogászati egyesület
Még 2000 karakter marad
Az Ön hozzászólása:

Köszönjük a részvételt!
Köszönjük!

Az Ön hozzászólását fogadtuk.
Hozzászóláshoz írja be jelszavát, ha még nincsen,kérem regisztráljon! 

Hozzászóláshoz írja be jelszavát E-mail: Elfelejtette a jelszavát?
Jelszó:
Jelszó ellenőrzés

Kérem várjon...
Regisztráció

Vezetéknév:    Keresztnév:

E-mail:  [A hozzászólásokban nem jelenik meg.]


Kérem írja be jelszavát:

Jelszó megerősítése:
Sikeres regisztráció!

A regisztráció aktiválásához kérem írja be az e-mail címére elküldött levélben található megerősítő kódot:


©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.