Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

data-ad-format="auto" data-full-width-responsive="true">  

Igen nagy csoportot képeznek a rögzített fogszabályzók

Nagy erő kifejtésére van lehetőség, így hamar eredményre vezet. Ezt a fajta fogszabályozót csak maradandó fogakra lehetséges felhelyezni, amiből az következik, hogy jellemzően csak serdülőkortól lehet alkalmazni, így ezt a fiatalok és a felnőttek fogszabályozójának is szokták nevezni.

Ferdesík

Akrilát alapja van, egy blokk, aminek célja, hogy rendezze a fog keresztharapását. Rögzítése cementtel történik a fogív több pontján, és használata során kb. egy hónap leforgása alatt a harapást a megfelelő irányba tereli.
Fontos pár szót ejteni a helyfenntartókról is. Ha a őrlő tejfogak valamilyen oknál fogva hamar eltávolításra kerülnek, akkor az alatta lévő hely, ahol a maradófognak kellene kibújni, összeszűkül, hiszen nem növekszik rendesen itt az állcsont, így a hátsó fogak elindulhatnak előrefelé. A készülék áll egy fémgyűrűből, amit a nagyőrlőre rögzítenek, és az őrlő tejfog helyére hajlított drótból.

Különlegesen rögzített fogszabályozó eszköznek számít az ún. gyorstágító. (rapid-exponder)

Legelterjedtebb a Hyrax-típus, amellyel a felső fogívet tudjuk gyorsan és hatékonyan tágítani, jól alkalmazható fiataloknál, felnőtt korban már szükséges műtéttel kombinálni. Cementezett fémgyűrűkből épül fel, amik közeledve a szájpadhoz egy erős csavarban összpontosulnak. Ennek a csavarnak először naponta többszöri aktívvá tételével a szájpad közepén a képlet megreped, és látványosan eltávolodik egymástól a két elülső fog, ami alapján egyértelműen látható, hogy az eszköz megfelelő. Idővel a két fog visszazár.

A Quad-Helix hasonlít erre, ezt az alsó fogívben alkalmazzuk. Az alkalmazott linguálív rögzítve van a nagyőrlőkhöz cementtel erősített gyűrűhöz, közel a fogaknak a nyelv felőli oldalához, azzal a céllal, hogy előre döntse az alsó frontfogakat.

A rögzített fogszabályzó készülékek legnagyobb csoportjába az ún. Multibrand készülékek tartoznak.

Multibrand készülékek

Felépítése: Tartóelemekből, és munkát végző ívből áll. A tartóelemek a gyűrűk, amiket az őrlőfogakhoz rögzítenek, és a bräkettek, melyek tulajdonképpen zárak. A zárakat kifejezetten ebből a célból gyártott ragasztóval fel kell rögzíteni a fogakra. A bräkettek nem csak egyféle anyagból készülhetnek, hanem többféléből is akár, mint pl. aranyból, műanyagból, porcelánból. Ezekben futnak aztán végig egy pontos sínben a fogszabályozó ívek, melyek gyakorlatilag az aktív fogszabályozó tevékenységet végzik, és gumikarikák segítségével csatlakoznak a zárakhoz.

Az elmúlt években több féle Multibrand technika fejlődött ki, változott a bräkettek alakja, és némelyikbe olyan zárrendszert építettek már, ami lehetővé teszi, hogy az íveket nem kell rögzíteni. Ezeket másképp önligírozóknak hívjuk.
Az ívek anyaga is változott, korábban az acél ívek hajlítással érték el a megfelelő alakjukat, hogy mozgatni tudják a fogakat, és a mai napig használják bizonyos feladatokra.
Ma már megjelentek az ún. termo plasztikus fémek a szakmában, amiket hő hatására hajlítanak, és alakjukat könnyen visszanyerik. Kiemelkedő jelentőségük van a kezelések első felében, mert eléggé rugalmasok ahhoz, hogy a rossz helyzetben lévő fogakat is megfelelően elérjék. A készüléket az esetek többségében 2-3 évig kell hordani, és viselése alatt különösen oda kell figyelni a szájhigiéniára, hiszen a fogszuvasodás nagyobb kockázatot jelent.

Fogorvosi szempontból a készülékkel nagy erővel is lehet dolgozni, csak kimondottan extrém esetben okozhatják a fogak károsodását.

 

 



©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.