Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

Fogászat

Fogászat Budapesten, hírek, újdonságok, információ a kezelésről

A fogkő

A nevéhez egyáltalán nem azonos, hiszen nem a mészkőhöz hasonló ásványi anyagról van szó. A fogkő egy összegyűlt, és megszilárdult baktériumtelep gyakorlatilag. Eleinte csak rossz leheletet vált ki, majd később a fogak elvesztéséhez vezethet.

A fogával tartja atlétatársát!

A fogak a legkeményebb részei szervezetünknek, alakjukat az hosszú évezredes működésük alatt, mindig az éppen aktuális erőviszonyoknak megfelelően, mindig változtatták azért, hogy aktuális feladatukat mindig a lehető legoptimálisabban tudják ellátni.

Kellemetlen lehelet

A rossz lehelet nem is igazán betegség, hanem egy kellemetlen állapot, hiszen a saját szájszagunkat nem érezzük, viszont különféle jelek vannak a környezetünkből, amiket érdemes megnéznünk. Ilyen lehet pl. a vastag lepedék a nyelven, fémes, kesernyés, savanykás szájíz valamint a kiszáradt szájüreg is.

A fertőző íny- és szájgyulladásokról

Ha baktérium okozza a megbetegedést, akkor duzzadttá válik az íny, és a szélén ún. fekélykoszorú képződik, ami fájdalommal, időnként lázzal jár. Attól alakul ki, hogy a szájban elszaporodnak a baktériumok, mert a szájhigiénia nem megfelelő.

A sétálás és a szép fogak összefüggése

Első hallásra kicsit furcsán hangzik a címben leírt összefüggés. Az köztudott, hogy a séta egészséges, és amellett, hogy a lábat erősíti, karcsúsítja a derekat, és a óvja a fogak egészségét is.

A táplálkozáson keresztül történő fogbetegségek megelőzéséről

A fogászati megbetegedések megelőzéseit a modern fogászat a szénhidrát és a cukor fogyasztásának a drasztikus mérséklésében látja. A cukor és az egyéb édességek teljes elhagyása nem megoldható, és az sem vezetett sikerre, hogy lobbiztak amellett, hogy hagyják el a főétkezések során az édességfogyasztást.

Egy tucat tipp, ha fáj a fogunk

Rendkívül rossz érzés a fogfájás, akkor is, ha mosolygunk, vagy komor arcot vágunk, ha eszünk iszunk, ha becsukjuk a szánkat, és ha kinyitjuk, mindenhogy fáj.

Mi lehet a rossz leheletnek az oka?

Ha valakinek kellemetlen a lehelete, akkor attól az embereknek a többsége távol marad. Ha ez a tapasztalat, akkor a lehető leghamarabb tenni kell ellene valamit.

A fogkefe akkor és most

A mai világban a fogak szerepe egyre inkább esztétikai kérdéssé alakul, míg régebben a erős fog gyakorlatilag a túléléshez volt szükséges. A fogkefe őskori elődje a fogpiszkáló volt, melyet barlanglakó ősemberek használhattak, és faragtak ki gallyakból.

Rögzített és kivehető fogszabályzó

A fogszabályozás egy igen fontos ágazata a fogászatnak. A helytelenül álló fogak az esztétikát, a beszédet és a rágást is negatívan befolyásolják.

A barázdazárásról

A barázdazárás egy olyan fogászati eljárás, melynek során a fognak azon részeit, melyek nehezen érhetőek el, és nehezen tisztíthatóak, folyékony tömőanyaggal töltik fel.

Apex lokátor, gyökérkezelés

A gyökérkezelésnek a lényege, hogy a gyökércsatorna kitöltésre kerüljön, és a baktériumok számára ne maradjon élettér. Annak érdekében, hogy a gyökértömés hossza megegyezzen a gyökércsatorna hosszára, pontos mérésre van szükség.
16 július 2014.  Edit Murányi: Szakmai figyelemfelhívás a fogszuvasodás problémájára, amely jelenleg az egyik legelterjedtebb betegség a világon
BUDAPEST, 2014 – A Fogszuvasodásmentes Jövőért Szövetség, az Alliance for a Cavity-Free Future ( ACFF), - egy minden országban közös, általános célok elérésére alakult szakmai elköteleződés - a Közép-Kelet Európai országokra vonatkozó jelentésében a következő epidemológiai adatokat tette közzé a fogszuvasodás jelenlegi állapotáról: Magyarországon.... • a 6 éves gyerekek csak 41%-ának egészségesek a fogai • a 12 éves gyerekeknek 2-3 foga már megbetegedett • a 12 éves gyerekek 32%-ának szüksége van fogszabályozó kezelésre • a 12 éves gyerekek csak 38,5%-ának egészséges a fogínye • a 35-44 éves felnőtteknek átlagban 15,9 foga szuvas, tömött vagy kihullot • a 65-74 éves idős lakosság 26%-a fogatlan
16 július 2014.  Edit Murányi: SZÖVETSÉG A FOGSZUVASODÁSMENTES JÖVŐÉRT
A Fogszuvasodásmentes Jövőért Szövetség (ACFF) olyan non-profit jótékonysági szervezet, amelyet a világ vezető fogorvosai és a fogászati szakma képviselői hoztak létre egy közös cél elérése érdekében. Azért fogtak össze, hogy széles körben megismertessék és bevezessék a köztudatba a fogápolás helyes gyakorlatát, valamint megalapozzák egy magasabb szintű szájhigiéniai kultúra megteremtését. A Szövetség legfontosabb célja a fogszuvasodás kialakulásának csökkentése és a betegség továbbterjedésének megállítása, tehát mindenki számára a „Fogszuvasodásmentes Jövő” biztosítása. E célok elérése érdekében a Szövetség úgy véli, összefogásra van szükség, hogy felhívják a figyelmet a fogszuvasodás előfordulásának magas arányára, a betegség megelőzésének lehetőségeire, és olyan eszközökre, módszerekre, lehetőségekre, amelyekkel előnyösen befolyásolható az emberek fogápolási és szájhigiéniai szokásai.
16 július 2014.  Edit Murányi: Tények a fogszuvasodásról
A fogszuvasodás egy olyan krónikus betegség, amelyet savképző baktériumok okoznak azáltal, hogy a szájba jutó szénhidrátokat bontják, és a bontás során keletkező savak a fogzománc ásványi anyag tartalmát kioldják. Ez az első fázis. A második fázisban a szerves anyagok is eltűnnek és anyaghiány, üreg keletkezik a fogzománcban. Ez a leggyakoribb krónikus betegség a világon, amely régiónként eltérően a lakosság 80 – 100 százalékát érinti. A fogszuvasodás a korai szakaszában vagy induló fázisban még megállítható vagy akár vissza is fordítható, ha a kiváltó ok csökken vagy teljesen megszűnik.
16 december 2010.  Jázmin Harmath: Fogszabályzás mai szemmel
A jóleső esztétikai élményen túl, fontos tudni, hogy a fogszabályzással megelőzhetjük fogaink idő előtti romlását, hiszen, ha funkcionálisan nem illeszkedik a két fogsor, bizonyos fogakra túl nagy terhelés nehezedhet, s ez számos problémát idézhet elő. Ezek a fogak többnyire érzékenyebbek, elgyengülnek, elmozdulhatnak helyükről, illetve nehezebben tudnak ellenállni a külső káros hatásoknak. Továbbá, ahhoz, hogy jól tudjunk rágni, nyelni és beszélni, szükség van arra, hogy a fogazat ideális funkcionális egységet alkosson.
03 december 2010.  Jázmin Harmath: Gyermekek tejfogváltása
Cikkem főszereplői ezúttal a tejfogak. Ezek a kis gyöngyszemek okozhatják örömünket s bánatunkat egyaránt. A csecsemők számára a fogzás nem a legkellemesebb élmény, s ez az időszak a szülők számára is komoly kihívást jelent. Később gyermekünk mosolya a világ legszívmelengetőbb élménye számunkra, ezt azonban lassan felváltja a fogváltás izgalma. Igyekszem e témában, minden lényeges információt megosztani a szülőkkel, hogy könnyebben átvszeljék gyermekük fogváltásának időszakát.
02 december 2010.  Jázmin Harmath: Ózonkezelés
Az ózonkezelés valóban a modern fogászat egyik kiemelkedő, remek kezelési módszere. Segítségével az időben felismert fogszuvasodás tökéletesen, kíméletesen, s nem utolsó sorban, fájdalommentesen gyógyítható.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.