Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


Jázmin Harmath

Fogszabályzás mai szemmel

Fogszabályzás mai szemmel Felgyorsult világunk magas elvárásokkal vértezi fel korunk embereit. Az egymással állandó versengés az élet számos területén megkérdőjelezhetetlen. A pozíciókért folytatott harcban, a szellemi tőkén túl, megjelenésünkkel kapcsolatban is egyre nagyobb az elvárás. Titkos fortélyunk az időzítés, pontosabban az első benyomás, amelynek főszereplői első sorban külső jegyeink, s mosolyunk ereje ebben a kérdésben megkérdőjelezhetetlen. Az első pillanatban kell magával ragadnunk az érdeklődő tekinteteket, akár egy állásinterjúra megyünk, akár csak ismerkedni szeretnénk. Az ápolt külsőn, kellemes illatú ruházaton, és a divatos frizurán túl, az igényes megjelenés mércéje már mosolyunkban rejlik. Egy ápolt szépen ívelt fehér fogsor minden szem számára vonzó, kellemes benyomást kelt, s viselője méltán lehet elragadó és magabiztos. Egy ilyen belépő az élet számos területén előnyös.

Egyre nagyobb népszerűségnek örvend a fogszabályzás

Külföldön tett látogatásaink során egyre szembetűnőbb, a fogszabályzót viselők száma. Akiknek volt már szerencséjük körülnézni az Újvilág nyugati partján, azok egyértelműen alátámaszthatják ezt a megfigyelést, továbbá a tapasztaláson túl a statisztikák is egyre növekvő fogszabályzást igénylő pácienskörről számolnak be a világ fejlett országainak területeiről.
Hazánkban is egyre elterjedtebb a fogszabályzás, hiszen a szép ívű fogsor itthon is az igényesség szimbólumává vált.

Miért fontos a fogszabályzás?

A jóleső esztétikai élményen túl, fontos tudni, hogy a fogszabályzással megelőzhetjük fogaink idő előtti romlását, hiszen, ha funkcionálisan nem illeszkedik a két fogsor, bizonyos fogakra túl nagy terhelés nehezedhet, s ez számos problémát idézhet elő. Ezek a fogak többnyire érzékenyebbek, elgyengülnek, elmozdulhatnak helyükről, illetve nehezebben tudnak ellenállni a külső káros hatásoknak. Továbbá, ahhoz, hogy jól tudjunk rágni, nyelni és beszélni, szükség van arra, hogy a fogazat ideális funkcionális egységet alkosson.

Milyen életkorban érdemes a fogakat szabályozni?

A modern tudomány és technika segítségével ebben a kérdésben már nincsenek korlátok. A különböző típusú készülékek lehetővé teszik, hogy jelenleg már minden életkorban eredményes legyen a fogszabályzás.

Kisgyermekkor

Még a fogszabályozást megelőzően, lehetőség nyílik az úgynevezett fogszabályzás előtti tréner használatára. A tréner, egy kivehető rugalmas gumiból készült kényelmes fogszabályozó, amely harmonikussá teszi az állcsontok növekedését, korrigálja a növekvő fogak helyzetét, és leszoktatja a gyermeket az ujjszopásról, illetve egyéb - a fogak helyes növekedését gátló - rossz szokásokról is.
A tréner a gyermek növekedése során, akár már 4 éves kortól elősegíti a fogak és az állcsontok helyes növekedését, miközben rászoktatja használóit az orron keresztüli levegővételre, valamint a helyes nyelvtartásra és nyelésre. A kutatások vitathatatlanul bizonyítják, hogy az arc-, az állkapocs- és a fogfejlődést döntően befolyásolják ezek a tényezők.
A készülék használatával a későbbiekben gyakran elkerülhető a fogszabályozás vagy a fogszabályozó kezeléshez sokszor szükségszerű foghúzás.

Gyermekkor

Gyermekkorban még ki tudjuk használni az állcsontok és a fogak növekedését, így a korrekcióhoz általában elegendő a kivehető készülék, s viszonylag rövid időn belül helyreállítható a nemkívánatos eltérés. Később a fogváltás után, a maradandó fogaknál állandó készüléket érdemes használni.

Felnőttkor

A közhiedelemmel ellentétben már felnőttkorban is kiválóan lehet fogszabályzást végezni, így senki se törődjön bele abba, ha nem úgy állnak a fogai, ahogyan azt szeretné.
Nem beszélve arról, hogy az említett egészségügyi problémákon túl egy felnőtt életében az elégedetlen fogsor gyakran okoz komplexusokat, s ez a komoly önbizalomhiány sem a léleknek, sem a társas kapcsolatoknak nem kedvez.

Esztétikus, láthatatlan fogszabályzás

A felragasztott készülékek készülhetnek hagyományosan fémből, amelynek előnye, hogy olcsóbb és a szájhigiénia szempontjából előnyösebb, mert könnyebb tisztítani és az ételmaradék is kevésbé tapad rá. Hátránya, hogy nem mindenki szeretne fém fogszabályzót viselni.
Porcelán fogszabályzót ajánlunk azok számára, akinek fontos az esztétikai megjelenés. Ez a készülék teljesen fogszínű és ugyan a fogak külső felszínére van rögzítve, de alig látható. Előfordulhat, hogy munkahelyi körülményeink, igényeink olyan elvárásokat diktálnak, amelyet csak az abszolút láthatatlan készülék tud kielégíteni. Ilyen esetben ajánlott a belső fogszabályzó készülék, amely a fogak nyelvfelőli oldalra kerül fel, így teljesen láthatatlan.
A felragasztott fogszabályozó lehet úgynevezett önligírozó rendszerű is. Ez azt jelenti, hogy a fogakra felragasztott kis tappancsok önszabályzással rendelkeznek, így ritkábban kell kontrolvizsgálatra járni, a kezelés lényegesen rövidebb ideig tart, sokkal kényelmesebb, és az esetek többségében még a foghúzást is megspórolhatjuk vele.

Élhetünk-e a fogszabályzóval külföldön? Utazhatunk-e fogszabályzóval?

A fogszabályzók tekintetében, a mai legmodernebb technikai követelményeknek megfelelő készülékek, a már fent említett, önligírozó rendszerű fogszabályzók. Ezek az intelligens készülékek lehetővé teszik, akár a hosszú távú utazást, akár a külföldön élést, hiszen az általános 4 hetes kontroll vizsgálat helyett, elégedő 2-3 havonta meglátogatni fogszabályzó szakorvosunkat.

Milyen feltételei vannak a fogszabályzásnak?

Fogszabályozó készüléket bárki hordhat, gyermekek és felnőttek egyaránt, azzal a feltétellel, hogy nincsenek szuvas fogak, rossz tömések, és a fogakat tartó csont és íny is egészséges, gyulladásmentes. És ezt az egészséges állapotot a kezelés teljes időtartama alatt fenn kell tudni tartani.

Mire érdemes odafigyelni?

Az eddigiekből kiderült, hogy a fogszabályzás kortalan lehetőséget kínál. Amennyiben felbátorodtunk és kedvet érzünk, szánjunk időt a megfelelő intézmény kiválasztására, továbbá érdemes nagyon körültekintően szakembert választani. A kiváló szaktudást és a modern rendelői felszereltséget gyakran jellemzi a magasabb költség, de ez egyben a minőség garanciája is.

© Copyright: Jázmin Harmath    Hozzáadva: 16.12.2010.

 
 

Olvasói értékelés,

Új hozzászólásHozzászólás
Első magyarországi online fogászati egyesület
Még 2000 karakter marad
Az Ön hozzászólása:

Köszönjük a részvételt!
Köszönjük!

Az Ön hozzászólását fogadtuk.
Hozzászóláshoz írja be jelszavát, ha még nincsen,kérem regisztráljon! 

Hozzászóláshoz írja be jelszavát E-mail: Elfelejtette a jelszavát?
Jelszó:
Jelszó ellenőrzés

Kérem várjon...
Regisztráció

Vezetéknév:    Keresztnév:

E-mail:  [A hozzászólásokban nem jelenik meg.]


Kérem írja be jelszavát:

Jelszó megerősítése:
Sikeres regisztráció!

A regisztráció aktiválásához kérem írja be az e-mail címére elküldött levélben található megerősítő kódot:


©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.