Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

A fogászatokon előfordul, hogy nem vesznek észre olyan tüneteket, melyek a szájrákra utalnak

Legújabb felmérések azt bizonyítják, hogy a fogorvosok nem mindig veszik észre a szájrákra utaló jeleket. Ezt természetesen általánosságban is igaz, így hazánkban, a budapesti fogászatok sem kellően alaposak, teszik hozzá nemzetközi szakemberek.

Egy jótékonysági szervezet, mely a „Saving Faces” nevet viseli megállapította, hogy a fogászati rendelők alulinformáltak a szájrákról, ami a kezelést időben elnyújtja, valamint csúfító sebészeti beavatkozással jár, állapították meg jeles magyar szakújságírók, akik a program keretein belül a budapesti fogászatok helyzetét tárták fel.

A telefonos megkérdezés kiterjedt 444 Londonban található fogászati praxisra, és a Saving Faces mellett a londoni programot a Facial Surgery végezte el. A telefonos interjú alkalmával fény derült sajnos arra, akkor sem kapta meg majdnem 50 %-uk az időpontot a fogászati kezelésre, ha egyértelműen bizonyítható jeleit fedezték már fel a szájráknak. Sajnos a budapesti fogászatokon sem túl rózsás, itt még magasabb ez az arány.

8 %-os volt azoknak az aránya, akiknek azt mondták, hogy kb. egy negyedévet kell várni a fogászati beavatkozásra, 7 %-nak pedig azt a választ adták egyáltalán ne jöjjön, mert az egészségbiztosítási kvótája már kimerült.

A megkérdezés szerint a fogorvosok több mint negyede a nemzeti egészségbiztosítás szerint nem jelölt ki időpontot, egyébként ez az arány hazánkra is, különösen a budapesti fogászatokra, igaz. A szervezet szerint a betegeket nem fogászati szakemberek fogadták, hanem hozzá nem értő recepciósok, így a szájrák tüneteit nem ismerhették fel. Így fordulhat sajnos elő, hogy sok fogorvosi szakrendelőbe, Budapesten is, úgy kerül a beteg, hogy a szájrák már sajnos előrehaladott állapotban van. A gyógyítás hosszan elnyúlik, és gyakran torzító sebészeti műtéttel lehet csak a betegséget kezelni.

Az előbb említett szervezet kampányt indított a szájrák ellen, és komoly szájsebészeti, fogászati problémaként jelölték meg, tették hozzá, és szeretnék felhívni különféle kockázatokra a figyelmet, mint pl. a dohányzás. Véleményük szerint a fogorvosok mellett a recepciósok képzésére is oda kellene figyelni, hiszen ők is a csapatba tartoznak, amivel talán jobban kiszűrhetők a sürgősebb esetek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.