Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

data-ad-format="auto" data-full-width-responsive="true"> A fogkő eltávolítása

A fogkő gyakorlatilag nem más, mint elszenesedett lepedék, mely igen erősen tapad a fog felszínéhez, és a pótlásokhoz. A fogkövek közül több félét is meg kell különböztetnünk. Beszélünk ínyszél felettiről, alattiról, ha csak az ínyszélhez viszonyítunk. Az íny feletti fogkő színe sárgásfehér színű, ami a dohányzás, és az ételmaradékok feketésre színezhetnek át.
Az íny alatti fogkő pedig sötétbarna színű, amit nem lehet szabad szemmel látni. A sok lepedék, mely felhalmozódott a szájüregben, és az ebből kialakuló fogkő ínygyulladást okozhat. Amennyiben a gyulladás már a mélyebb szöveteket is eléri, elsorvadhat az íny, és csontpusztulás is bekövetkezhet.


Depuráció, ultrahangos fogkőeltávolítás

Több vezető fogászati klinikán alkalmaznak ultrahangos fogkő eltávolítást, mely a modern fogászat szerves része lett. Az ultrahang frekvenciáján rezeg, és ennek hatására a kialakuló légbuborékok szétzúzzák a fogkövet. A rezgéssel hő termelődik, ezért a készüléket folyamatosan hűteni kell vízzel. A depurálás nem káros a fogzománcra, viszont ha érzékeny a fognyak, helyi érzéstelenítést szoktak alkalmazni. A fogkő eltávolítást követően polírozzák a fogakat. Azoknál a pácienseknél, akik pacemakerrel rendelkeznek, nem lehet alkalmazni, mert megzavarja az elektronikát.

 

 ©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.