Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

Az allergia és a fogpótlás kapcsolataAllergén tünetek a fogpótló anyagokkal kapcsolatban

Az elmúlt időszakban egyre többször lehet olyan betegekkel találkozni, akik már elég rég óta kénytelenek együtt élni allergiájukkal. A fogpótló anyagokkal szemben tapasztalt túlérzékenység az esetek többségében úgy jelentkezik, hogy kiszárad a száj, íz érzészavar következik be, vagy gyulladás alakul ki.

Az előbb említett panaszokra a legjobb megoldást az jelenti, ha ezeknek az okait időben hamar kimutathatóvá teszik, és a kezelés során figyelmet fordítanak arra, hogy ezeket az anyagokat elkerüljék. Mindig fontos tehát, mielőtt a kezelésnek nekivágunk, egy tesztet elvégeztetni, hiszen nemcsak a kellemetlenségek kerülhetőek el vele, hanem az anyagi része sem elhanyagolható.

Egy fogászati tesztet kell végeztetni az allergiára vonatkozóan, amivel ki lehet szűrni azokat az anyagokat, amik az adott páciensnél allergén reakciókat válthatnak ki. A tesztet követően a fogorvos ki tudja választani a megfelelő fogpótlást a páciensnek.

Allergia leginkább a fémkerámiás pótlásnál fordul elő, titánnál sokkal ritkábban, arany és cirkónium esetén pedig egyáltalán nem fordul elő.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.