Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

CisztákA ciszta nem más, mint egy daganat jellegű, gyulladásos, fejlődési rendellenesség. Azért fontos, hogy daganat jellegű, mert pontosan nem tartozik szorosan a daganatok csoportjába, hiszen nem a sejt szaporodásából indul ki. Ebből az következik, hogy nem szabad megijednünk akkor, ha cisztát diagnosztizálnak nálunk, hiszen a legtöbb, amennyiben még időben felfedezik, viszonylag könnyedén gyógyítható.

A leggyakrabban a fogászati fogalomtárban két fél cisztáról beszélünk:

Gyökéren lévő ciszta

A fog gyökércsúcsánál indul, mindig gyulladás eredménye, amit jellemzően egy elhalt fog vált ki. Ha egy fognak több gyökere is van, akkor elképzelhető olyan eset, hogy az egyik gyökércsúcson alakul ki a  ciszta, és a többi foggyökér ép marad, nem hal el a z ideg benne.

A gyökéren lévő ciszta jellemzően tünetmentes, és semmiféle fájdalommal nem jár. Először egy duzzanat jelenik meg az elhalt fog gyökércsúcsán, de komolyabb tünet csak akkor válik érzékelhetővé, ha a cisztát fertőzés éri el, és tályog alakul ki.

Ebben az esetben sokszor már nem lehet a fogat megmenteni, de ha mégis, az csak gyökérkezeléssel és gyökércsúcs amputációval lehetséges.

Follicularis ciszta

Ott alakul ki, ahol a fog nem tudott előtörni az ínyből, mint pl. a bölcsességfog esetén. Sokszor csak véletlenül veszik észre, legtöbbször csak röntgen segítségével, hiszen tünetmentes.

Ha már észrevettük, érdemes eltávolítani a kialakult cisztát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.