Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

Esztétikus koronák cirkónium oxidból, csúcstechnológiaA modern esztétikus fogászat részei, a legújabb, legmodernebb fejlesztésnek számít.

A hagyományos fémkerámia igen erős, és tartós fogpótlás, de fémváza aranyszínű, és sok gondot jelent. Legjellemzőbb probléma a fémallergia, és az esztétikai probléma. A hagyományos fémkerámia ugyanis nem fényáteresztő, így ezeknek az áttetszősége nagyon eltér az eredeti fogak áttetszőségétől, így a természetes hatás elmarad.

Az előbb említett dolog miatt került kifejlesztésre a cirkónium váz, mely tulajdonképpen egy kerámiaféle, de annál fizikailag erősebb, és nem annyira törékeny. A hagyományos fémkerámia hajlítószilárdságánál tízszer nagyobbal rendelkezik.

Azt lehet tehát mondani, hogy a cirkónium erősebb, mint a fém, és emellett esztétikailag is megfelelő, hiszen fogszínű. A fény áthatol rajta, és ez természetes hatást kölcsönöz neki.

Tartósságából, és erősségéből adódóan nemcsak egy-egy fog pótlására lehet alkalmazni, hanem akár hosszabb hidakat is ki lehet alakítani belőle.

A kifaragásuk nem a megszokott metódus szerint zajlik le, hanem egy speciális szoftver bevonásával milliméter pontos vázat lehet létrehozni.

cirkónium korona
Ilyen kokornát csak akkor lehet készíteni, ha az eljárást vállas előkészítés előzi meg, így a fogágy védelmét is meg lehet oldani, szó nincsen ínyvisszahúzódásról, vagy egyéb gyulladásról, mint más esetekben.

Tulajdonságai, avagy miért jó, vagy rossz a cirkónium vázas korona:


Előnyök:                                        

Nincs fémallergia                                     

Fogszínű váz, mely fényáteresztő                      

Tökéletes lemásolható a porcelánnal a zománc           

Tökéletes esztétika

A szürke ínyszél megszűnik

Hidat is lehet készíteni, mert erős

Pontos, tartós

Vállas előkészítés jellemzi, a kontúr így megmarad

Nincs ínygyulladás, és az íny nem húzódik vissza


Hátrányok:

Drágább

Hosszabb előkészítés jellemző rá

A színválasztás problematikusabb

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.