Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

data-ad-format="auto" data-full-width-responsive="true">

Angliában kutatásokkal igazolták, hogy egyáltalán nem egészséges, ha túl sokáig mosunk fogat, és túl erősen.

A Newcastle-ben található Egyetem által finanszírozott fogászati folyóiratban megjelent egy tanulmány, amiben kifejtették, hogy aki nagyon sokszor, és durván mos fogat, annak idővel fogzománcproblémái, lehetnek, és szájpadlása is megsérülhet. Szakemberek azt szokták tanácsolni, hogy kb. 150 g nyomással sikáljuk a fogakat, ennél ne legyen nagyobb, és időben se haladja meg nagyon a két percet.

A tanulmányban 12 személy vett részt, akik egy hónapig mostak fogat, különféle időkombinációkban, 30 és 180 másodperc között, a nyomás pedig 75 g és 300 g közötti volt. A kísérletben részt vevő elektromos fogkeféket számítógépekkel kapcsolták össze, ami mérte az értékeket, és rögzítette az ezzel kapcsolatos adatokat, főként a lepedék lerakódásának a mértékét.

Azt a megállapítást tették a kutatók, hogy ha 150 g-nál nagyobb nyomással, és 2 percnél hosszabb ideig mosnak a páciensek fogat, jelentősen már nem csökken a lepedék mértéke.

Általános tanács, mondták, hogy aki nem biztos abban, hogyan kell fogat mosni, az kérjen tanácsot fogorvosától. Általános vélemény volt, és mindenki által elfogadott, hogy naponta egyszer alaposan fogat kell mosni.

 

 ©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.