Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)


  Home

Milyen lehetőségek vannak az elvesztett fogak pótlására?A fogpótlásról

Komoly sikereket értek el Skandináv országokban a fogak megtartására irányuló erőfeszítésekkel, különféle megelőző módszerekkel. Az északi államokban még az idősebb korosztály sem veszítette el a fogait, és a nyugdíjas kor kezdetén még 21-26 db fog található a szájüregben, így a fogpótlás szinte ismeretlen számukra. A fogorvosok a beültetett pótlást csak nagyon ritkán alkalmazzák, a kivehető protézist meg szinte soha. Az északi államokkal szemben hazánkban már az ötven éves kor környékén nagyon sokan protézis viselésére kényszerülnek.

Ha hiányzik egy fog, annak pótlása igen fontos, hiszen a rágóképességet is helyre kell állítani, és a megmaradt fogakat tehermentesíteni kell, hogy sokáig megmaradjanak.

A foghiányokat kétféleképpen lehet pótolni, egyrészt kivehető, másrészt fix fogpótlással. Fix pótlást, koronát, hidat akkor lehet készíteni, ha a szájüregben elegendő számú fog áll rendelkezésre. Kivehető pótlást, protézist pedig akkor, ha már az összes fog elveszett. Az, hogy melyik pótlásra van szükség, és azt hogyan kell megtervezni, minden esetben a fogorvos dönti el.

A rögzített fogpótlásoknak az anyaga ma már jellemzően fém-kerámia. Az anyagi szempontokat is figyelembe kell venni, így a pótlást fémből, akár nemesfémből is, el lehet készíteni. Ha kozmetikai szempontból közelítjük meg a pótlásokat, akkor a műanyag leplezők nem feltétlenül a tartósságukról híresek, de jóval költséghatékonyabb, mintha kerámiából készülne.

A kivehető pótlások akrilátból készülnek, ami a műíny és a fogak alapanyaga. A protézis lemezét öntött fémből készítik. Nagy
kivehető fogpótlás
tévedésben élnek emberek azzal kapcsolatosan, hogy jobb, ha nincsen saját fog, így probléma sem származik belőle, tehát jobb a teljes protézis. Ha elkészült egy pótlás, akkor új, másfajta gondok jelennek meg, mert pl. a szájban található idegen testtel kell együtt élni, ezt kell ellenőriztetni, ha kell cseréltetni, és ápolni.

Ha rögzített pótlásról van szó, vagy hídról, akkor nagyon alapos száj- és fogápolásra van szükség, aminek oka egyfelől a megmaradt fogak ápolása, másfelől pedig a pótlás funkciójának a lehető leghosszabb megőrzése. Amellett, hogy rendszeres fogkefehasználatra, alapos mechanikus fogtisztításra van szükség, nem szabad megfeledkezni a híd alatti rések fogselyemmel történő tisztításáról sem, hiszen alatta nagyon könnyen felhalmozódhat a plakk. A koronák és a hidak mellett nagyon könnyen bekövetkezhet az ínygyulladás, amire különös gondot kell fordítani, mert nagyon könnyen bekövetkezhet a fogágybetegség is. Azoknak is fontos felkeresni tehát a fogorvosukat fogkőeltávolítás céljából, akik teljes vagy részleges fogpótlást viselnek.

Ha a kivehető pótlásoknál panasz jelentkezik, akkor mögötte fizikai, kémiai vagy esetleg fertőzéses okok húzódnak.

Fizikai okok lehetnek: Nyomhat a protézis, rosszul fekszik fel, vagy túlér, és így idéz elő kellemetlen panaszokat. Ez jellemzően az új protéziseknél fordul elő. Ekkor a száj nyálkahártyájánál és a protézis szélénél alakul ki fájdalom, sőt vöröses, fekélyes is lehet. Bizonyos korrekcióval, amire többször is sor kerülhet, könnyen megoldható a dolog, és panaszmentesség alakul ki. Ha új protézis alkalmazására kerül sor, akkor az ahhoz történő hozzászokás többségében az egyénen múlik, de a legjobban elkészített pótlás is előidézhet különféle panaszokat. A hozzászokás és a tűrőképesség nagyrészt az egyéni fegyelmen múlik.

A kémiai okokról: A pótlásoknak az anyaga irritálhatja a száj nyálkahártyáját. Az akrilát monomer csak ritkán idéz elő ilyen panaszt, ami kimutatható különféle bőrpróbákkal, melyek a allergiára fókuszálnak. Ezen kívül ki lehet küszöbölni az irritációt azzal, ha az alapanyagot technikailag megfelelően készítik elő.

Akik viselnek protézist, azoknál a leggyakoribb ok a gombás fertőzés, melyet a Candida albians okoz. Ezzel kialakul a szájgyulladás, amit a fogsor idézett elő. Ez jellemzően olyan esetben fordul elő, ami kor a fogsort nem megfelelően tartják tisztán, vagy maga a fogsor már régi. Jellemző rá a repedezett, gyulladt szájzug, a fehér pettyekkel teli nyálkahártya (gombatelepek), a protézis alatti vöröses nyálkahártya és a vörös nyelvhát.

Amikor ilyen tünetekről van szó, haladéktalanul el kell látogatni egy fogászati szakrendelésre., hiszen egy gombaellenes kezelésre van szükség, és valószínű egy új protézisre is.

Ha valaki megfelelően ápolja a fogsorát, akkor a fentiek könnyen elkerülhetőek. Maga a protézis is olyan fogápolási szempontból, mint a saját fogazat. A protézist ki kell venni az étkezéseket követően, és a megfelelő módon meg kell tisztítani. El kell távolítani a felszínéről a különféle ételmaradékokat, és a plakkot is. Nem szabad elfeledni, hogy a műfogakon is megtapad a fogkő, de ezekről csak erősebb mechanikus eszközökkel távolítható el. A mai modern fogászatban már ismertek kiváló protézistisztító tabletták, megfelelő oldatok, melyek a mechanikus tisztítást követően kémiai tisztítást is lehetővé tesznek, és emellett fertőtlenítenek.

Összefoglalva: a fogpótlás nem egy egyszeri alkalom, hanem folyamatos gondozást, ápolást és megfelelő szájhigiéniát igényel. Szükséges a páciensnek és a fogorvosnak is a megfelelő aktivitása, a rendszeres ellenőrzés, a tökéletesen pótolt fogak a rágófunkció megőrzése érdekében.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2017.