Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE)
First Hungarian Online Dental Association (FHODA)
Budapesti fogászati klinika 13 kerület
Szájsebészeti Klinika akciók
Implantátum 10 év garanciával
(Alpha Bio Spiral by Nobel Biocare)
99000 Ft
Foghúzás (egyszerű)7600 Ft
Bölcsességfoghúzás (egyszerű)15700 Ft
Fogtömés9000 Ft
Otthoni fogfehérítő csomag39000 Ft
Fémmentes cirkónium korona62000 Ft


  Home

Szájüregi herpeszAz elsődleges herpesz a szájüregben mindig a vírusfertőzés kezdeti szakaszában alakul ki. A fájdalmas afták nagyon gyorsan kifejlődnek, és leterjednek a fogínyen és más szöveteken. A másodlagos herpesz (másképpen visszatérő) azt jelenti, hogy a már meglévő vírus aktiválódik.

A herpesz panaszai, kiváltó okai, egyéb tünetek

A herpesz vírust gyermekkorban az ember az esetek nagyon nagy százalékában felnőttől kapja meg. Az ilyen elsődleges herpesz alkalmával fájdalommal és fogínygyulladással is számolni kell. A gyermek a kellemetlen tüneteken túl lázas is lehet, és a nyirokcsomók is beduzzadhatnak, általános rossz közérzet lesz az uralkodó. Nem minden esetben jár ennyire komoly tünetekkel, a legtöbb esetben enyhe lefolyású betegségről van szó, szinte észrevétlen. A szülők a betegség alatt leginkább a fogak fejlődésére gondolnak, így nem is igazán vesznek róla tudomást. A szájban apró hólyagok alakulnak ki, melyek gyorsan felszakadnak és sebes heg alakul ki. A szájban szinte bárhol kialakulhat, de minden esetben a fogínyt is támadja. A betegség viszonylag gyors lefolyású, kb. egy hét elteltével a tünetek elmúlnak, viszont a vírustól soha többé nem lehet megszabadulni, és később bármikor kiújulhat. Amennyiben valaki felnőttkorban kapja meg a herpeszt, annak sokkal súlyosabb tünetekkel kell számolnia.

A komolyabb kiterjedésű herpesz fertőzéssel összehasonlítva a másodlagos herpesz már jóval enyhébb lefolyású, apróbb lázkiütések jellemzik, olyan, mintha leégtek volna az ajakak, vagy apróbb szájsérülésre utaló jelei vannak. Az égető, kellemetlen érzés már pár nappal a hólyag megjelenése előtt az ember tudtára adja, hogy itt bizony herpesz fog kialakulni. Nagyon jól tudja, miről is van szó, aki megtapasztalta ezt az érzést. A hámhiányos seb az ajak szélén igen kellemetlen, égő érzéssel jár, a kis hólyagok a szájban vörös aftaként szintén égő érzést eredményeznek.

A herpesz egyáltalán nem veszélyes betegség, viszont vannak olyan betegségek, helyzetek, melyekkel ha együttesen jelenik meg, akár veszélyes, sőt életveszélyes is lehet. Ilyenek: Sugárkezelés, AIDS, csontvelő átültetés. A betegség ekkor olyan méreteket ölthet, hogy akár táplálkozási problémákat eredményezhet. A vírus az agyban előidézhet halálos szövődményeket.


A herpesz kezelése

Az elsődlegesen kialakuló herpesz kezelésekor a cél a fájdalom enyhítése, hogy az alapvető szükségleteket ki lehessen elégíteni, mint pl. evés, ivás, alvás. Leginkább gyermekeknél fordul elő, hogy emiatt étkezések maradnak el, és lecsökken a folyadékbevitel. Gyermekek esetén a sok folyadék vezet eredményre, felnőttek esetén a szódabikarbóna, vagy lidocain tartalmú szájöblögető lehet a sikeres.

Amennyiben másodlagos herpesz fertőzésről van szó, akkor a legjobb megoldás az, ha az égő érzés megjelenésekor, tehát a hólyagok előtt elkezdődik a kezelés. Az ekkor alkalmazott C-vitamin gyorsítja a gyógyulási folyamatot.

Lehetőség van fényvédő krémek vagy napellenzős sapka alkalmazásara annak érdekében, hogy újabb kitörés ne alakuljon ki, és ne legyen a fájdalom még nagyobb. A kiújulás alatt kerülni kell az addig nem fogyasztott, új ételeket. Akiknél gyakori a kiújulás, érdemes elgondolkodni lizin szedésén is.

Az olyan kenőcsök, melyek acyclovirt tartalmaznak, enyhíthetnek a fertőzés súlyosságán, és a gyógyulási folyamatot is gyorsíthatják. A szőlőzsír és az ehhez hasonló ajakbalzsamok az ajkak repedését képesek megelőzni, így kevésbé tud terjedni a betegség. Felnőtteknél antibiotikumot is lehet adni a betegnek, hogy elkerüljék a bakteriális fertőzést, azonban ez a herpesz vírusra nem alkalmazható. Nagyon súlyos esetben acyclovir kapszulák szedése is indokolt lehet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 ©Fogászat | Első Magyarországi Online Fogászati Egyesület (EMOFE) 2015.